© Microsoft

Microsoft stelt Cortana open voor ontwikkelaars

Cortana uit de Xbox-game, de inspiratie voor de spraakassistent.

Microsoft stelt Cortana open voor ontwikkelaars

10-05-2017 18:29 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Microsoft volgt het voorbeeld van Amazon en wil dat spraakassistent Cortana in meer apps en gadgets beschikbaar komt.

Ontwikkelaars kunnen binnenkort allerlei spraakgestuurde functies van Microsofts virtuele assistent Cortana toevoegen aan hun apps en diensten. Dat maakte Microsoft woensdag bekend tijdens zijn Build-conferentie. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld met stemcommando's het weerbericht opvragen, eten bestellen, liedjes laten afspelen of een verhaaltje voor het slapen laten voorlezen.

Dit werkt onder meer met apparaten met Windows, Android en iOS en met een nieuwe reeks slimme speakers. Fabrikant Harman Kardon presenteerde onlangs de eerste slimme speaker met zo'n Cortana-integratie, de Invoke.

Microsofts concurrent Amazon maakt het al langer mogelijk om zijn spraakassistent Alexa te integreren in andere apparaten. Hierdoor heeft Alexa er sinds afgelopen najaar al duizenden nieuwe functies bij gekregen.


Google en Apple

Slimme spreakers met spraakassistenten zijn een opkomende productcategorie, waar alle grote techbedrijven een graantje van mee willen pikken. Zo lanceerde Google vorig jaar ook al de Google Home-speaker (binnenkort volgt een uitgebreide review op ons YouTube-kanaal). En volgens geruchten zou Apple binnenkort ook een eigen slimme speaker die werkt met de virtuele assistent Siri presenteren.

Microsoft Teams

Microsoft stelt trouwens ook zijn productiviteitsapps open voor ontwikkelaars. Ze kunnen bijvoorbeeld chatbots maken voor Microsofts nieuwe zakelijke communicatietool Microsoft Teams.