Xbox op gamebeurs E3: Forza Horizon 3 steelt de show

Xbox op gamebeurs E3: Forza Horizon 3 steelt de show

14-06-2016 11:15 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Met een sterke mix aan games wist Microsoft, ondanks dat veel vooraf was gelekt, een goede indruk te maken.

Microsoft had zich voorafgaand aan de E3-gamebeurs in de kaarten laten kijken. Zo doken verschillende gametitels voortijdig op, zoemden geruchten over een toekomstige nieuwe console rond en werd de Xbox One S een dag te vroeg online gezet. Au. Toch hield Microsoft het hoofd koel. De highlights samengevat door Jan Meijroos.

Overal spelen

Er komen dus twee nieuwe spelcomputers bij in de Xbox One-familie maar over de Xbox One S en opvolger Project Scorpio kon je hier al lezen. Voor gamers die nog even geen geld (over) hebben voor een nieuw apparaat, valt er voor de huidige Xbox One de komende tijd ook nog genoeg te halen. Zo krijgen veel titels het 'label' Xbox Play Anywhere. Hiermee kopen gamers eenmalig een spel om deze vervolgens op zowel hun Windows 10 PC als Xbox One consoles te spelen met gedeelde voortgang, opgeslagen games en achievements. Je kunt dus straks desgewenst beginnen aan Gears of War 4 op je Xbox One om deze vervolgens verder te spelen op je PC en vice versa. Of je deelt je PC-game met je jongere broertje die enkel op de Xbox One speelt.

Hardcore

Gears of War 4 kun je trouwens best zien als een herintroductie van de franchise. De gameplay voelt vertrouwd (cover-based schieten tegen ranzige monsters) maar voelt wat benauwder aan. Ook weer-invloeden (bliksem en wind) zorgen voor de nodige sfeer. Het is alleen wat jammer dat de personages wat inwisselbaar lijken, maar wellicht verandert dat wanneer je 10 uur spelende met ze optrekt. Gears of War 4 was een van de vele hardcore titels die Microsoft mee naar Los Angeles had genomen. Halo Wars 2 is een heuse real-time strategie-game uit de koker van Creative Assembly en 343 Industries in het bekende Halo universum. In Dead Rising 4 mag je als Frank West weer heerlijk knipogend zombies op 1001 manieren vernietigen en Scalebound is Japanse fantasy op steroïden met beeldvullend monsters die zo groot zijn, dat spelers ze straks met vier man coöperatief aan moet pakken.

Kleiner

Het waren juist de wat 'kleinere' games die meer binnenkwamen. Eindelijk kregen we gameplay te zien van Sea of Thieves, de nieuwe game de Britse studio Rare. In deze cartooneske piratengame ben je altijd online en mag je alleen of met een crew van 4 mede-piraten op avontuur. Samen bedien je een zeilschip. De een stuurt, de andere hijst de zeilen, weer een ander zit in het kraaiennest en de overigen bedienen de kanonnen en trachten eventuele gaten in de kajuit te repareren. Eilanden verkennen, schatten zoeken, bier drinken, muziek maken, zwaardvechten, andere schepen naar de kelder jagen... het zit er allemaal in en het oogde hilarisch.

ReCore heeft eveneens een hoge aaibaarheidsfactor, al lijkt de toon van dit actie-avontuur een tikkeltje serieuzer. Toch zorgen de diverse robot-compagnons van de hoofdrolspeelster voor een komische noot. En laten we vooral de indie-game Inside vooral niet vergeten. Deze spirituele opvolger van de briljante, grimmige, zwart-witte Deense puzzel-platfomer Limbo is opeens, als een duveltje uit een doosje, op 29 juni beschikbaar voor Xbox One en 7 juli voor PC. Om dat te vieren kunnen Xbox One-bezitters vanaf heden gratis (!) Limbo downloaden.

Mainstream

Kijken we wat meer naar games voor het grote publiek dan stal Forza Horizon 3 zonder meer de show. De losse spin-off reeks van de reguliere Forza Motorsport-serie gaat deze keer naar Australië en combineert duizelingwekkend racen op het asfalt met oogstrelende bolides met off-road raggen door de bossen en de modder. De racegame verschijnt 27 september voor PC en Xbox One, is onderdeel van het Xbox Play Anywhere-programma en kent cross-platform play (PC-gamers kunnen online tegen en met Xbox One gamers spelen). Een nóg veel grotere titel blijft Minecraft. Ook hier introduceerde men cross-play tussen iOS, Android en PC, én dedicated servers. Zo kun je straks op de server van een vriend of vriendin spelen zonder dat deze online is.

Xbox Live

Xbox Live krijgt tenslotte nog wat kleine, maar handige aanpassingen. De belangrijkste op een rij zijn:

• Clubs op Xbox Live: Een handige manier om in contact te komen met gamers om zo eigen communities te creëren met mensen die dezelfde speelstijl, persoonlijke interesses etc hebben.

• Looking for Group op Xbox Live: Looking for Group de makkelijkste manier om te zoeken naar spelers die beschikbaar en gekwalificeerd zijn om deze direct toe te voegen aan een multiplayer match.

• Arena op Xbox Live: Een nieuw online-toernooi platform ontworpen voor allerlei type spelers, van beginner tot aspirant-pro. Arena wil competitief gamen op Xbox One en Windows 10 devices nog meer in het zonnetje zetten.

• Cross-play: Gamers op Xbox One en Windows 10 kunnen steeds meer multiplayer games samen spelen.

• Language Region Independence: Gamers krijgen eindelijk de vrijheid om elke op Xbox One ondersteunde taal te kiezen, ongeacht de locatie. Dus als je kromme tenen krijgt van Nederlandse schermteksten, kun je je Xbox One op Engels zetten. Of op Spaans als je dat leuk lijkt.

Meer nieuws van gamebeurs E3:

Nieuwe Call of Duty heeft 'Jon Snow' uit Game of Thrones als de bad guy

EA: gesneden koek en Star Wars-teaers

Playstation VR op 13 oktober te koop

Kleine Xbox One S officieel, opvolger eind 2017

Lees onze gamereviews in de rubriek Game van de Week