HTC blockchain smartphone exodus crypto cryptocurrency hardware wallet
Telefoon met cryptowallet

Blockchaintelefoon HTC binnenkort te koop

11 juli om 12:01
Laatste update: 11 juli om 13:25

HTC brengt zijn nieuwe smartphone met blockchainfuncties, genaamd Exodus, in het derde kwartaal op de markt.

De naam Exodus voor de nieuwe HTC-smartphone met blockchainfuncties is geen verwijzing naar de leegloop bij de Taiwanese smartphonemaker. HTC zag dit jaar namelijk zo'n tweeduizend van zijn werknemers naar Google vertrekken, na gedeeltelijke overname. Door een alsmaar dalende omzet moeten nog eens 1.500 mensen de komende maanden vertrekken, ongeveer een kwart van alle HTC-medewerkers. Het bedrijf heeft straks nog 5.000 man over, in de hoogtijdagen van 2013 telde HTC ruim 19.000 werknemers.

Zwanenzang?

De Exodus belooft de heropstanding of de zwanenzang voor het bedrijf te worden. Veel details rond de telefoon zijn er nog niet, wel heeft HTC nu gemeld dat de Exodus in het derde kwartaal van dit jaar op de markt komt. Het ontwerp is voorlopig nog geheim: HTC toont nog steeds enkel blauwdrukken.

Wel heeft 'chief crypto officer' Phil Chen van HTC iets over het toestel gezegd. "In het nieuwe internettijdperk zijn mensen meer bewust van hun gegevens en dit is een perfecte gelegenheid om de gebruiker in staat te stellen zijn digitale identiteit te gaan bezitten", aldus Chen. "De Exodus is goed beginpunt, omdat de telefoon het meest persoonlijke apparaat is en het ook de plaats is waar alle gegevens vandaan komen. Ik ben enthousiast over de mogelijkheid die het biedt om het internet te decentraliseren en het opnieuw in te richten voor de moderne gebruiker."

Crypto-katten

Eerder maakte HTC al bekend dat de Exodus een ingebouwde cryptowallet krijgt, met ondersteuning voor populaire valuta als Bitcoin en Ethereum. Ook moeten de Exodus-telefoons samen een blockchainnetwerk maken, zodat gebruikers onderling cryptomunten kunnen verhandelen.

Als voorschotje op zijn cryptokoers, brengt HTC binnenkort de game CryptoKitties voor een deel van de HTC-telefoons. In de game moeten spelers digitale katten fokken. Net als bij cryptovaluta is elke kat uniek en niet te kopiëren en geheel in het bezit van de eigenaar. De game draait op de Ethereum-blockchain en moet aantonen dat die ook gebruikt kan worden voor andere dingen.