Meer controle

Zo worden de notificaties in iOS en Android handiger

notificaties iOS 12 Android P instellingen opties downloaden
6 augustus 2018 om 17:12
Laatste update: 6 augustus 2018 om 17:24

De nieuwe mobiele systemen iOS 12 en Android P krijgen meer opties om notificaties handiger en minder storend te maken. Met name in iOS verandert er veel. Wat zijn de aanpassingen?

Notificaties op je smartphone zijn een zegen en een vloek. Een zegen omdat je zo direct op de hoogte bent van belangrijke berichten. Een vloek omdat de berichten die je via notificaties krijgt meestal helemaal niet zo belangrijk zijn.

Android loopt al sinds jaar en dag voorop in de wijze waarop notificaties worden gepresenteerd. En ook in Android P, de nieuwe Android-versie die later deze zomer uitkomt, zijn er weer de nodige verbeteringen. Maar voor de echt grote vernieuwingen moeten we zijn bij iOS 12, dat dit najaar verschijnt. Wat verandert er zoal?

Gegroepeerde notificaties

De belangrijkste en meest welkome vernieuwing in iOS 12 is dat Apple de notificaties voortaan gaat groeperen. Niet dertien meldingen van dezelfde app onder elkaar dus, maar netjes opgestapeld.

Door het stapeltje aan te raken kun je de notificaties vervolgens uitgeklapt bekijken. Met de button ‘Toon minder’ klap je de meldingen weer in, en met het kruisje verwijder je alle meldingen in de stapel. Wil je geen stapeltje maar elke keer alle losse notificaties van een bepaalde app zien, dan kun je dat je dat via de Instellingen voor die betreffende app aanpassen.

Direct instellingen aanpassen

Ook heel handig van iOS 12 is dat je meteen de instellingen voor bepaalde apps kunt aanpassen. Word je weer een keer gestoord door een bericht van een nieuws-app dat deze of gene atleet een bronzen medaille heeft behaald op het Noord-Nederlands kampioenschap klootschieten, dan kun meteen instellen dat je in het vervolg liever verschoond blijft van de notificaties van deze app.

Even naar links vegen en Beheer selecteren en je kunt ervoor kiezen om de notificaties van de betreffende app uit te schakelen. Wil je de berichten wel blijven ontvangen maar geen hoor- of voelbare melding krijgen, dan kies je voor de optie ‘Lever stil af’.

Daarnaast gaat iOS 12 je helpen bij het beheer van notificaties. Als het systeem merkt dat je een bepaalde app veel notificaties stuurt waarop je niet reageert, dan krijg je een melding met de suggestie om de instellingen voor die app aan te passen.

Kritieke meldingen

Zijn er heel belangrijke meldingen die je onder alle omstandigheden per se wilt zien, dan wordt het in iOS 12 mogelijk om dergelijke notificaties altijd te tonen, ook als je iPhone op Niet storen staat. Slechts een beperkt aantal apps, voor zaken als gezondheid en beveiliging van je huis, krijgt hiervoor toestemming.

Niet storen via Siri

Over de Niet storen-optie gesproken. In iOS 12 kan Siri suggesties doen om deze optie aan te zetten. Bijvoorbeeld als Siri in je agenda ziet dat je een vergadering of etentje hebt. Een handige manier om afleiding via notificaties te voorkomen.

Reageren op notificaties

iOS 12 biedt app-makers de mogelijkheid om uitgebreidere meldingen aan te bieden, waarop je vervolgens weer kunt reageren. Denk aan Facebook dat kan melden dat een vriend iets heeft gepost, waarna je het bericht binnen de notificatie kunt bekijken en liken. Allemaal zonder dat je je telefoon hoeft te ontgrendelen.

Inzicht via Schermtijd

Meer controle houden over je notificaties kan via de Schermtijd-optie in iOS 12. Dit nieuwe overzicht, dat in het leven is geroepen om smartphone-verslaving inzichtelijk te maken en tegen te gaan, laat zien hoeveel meldingen je de afgelopen 24 uur of week per app hebt gekregen. Zo kun je zien welke app voor de meeste afleiding zorgt.

Android

Android, dat altijd al een flinke voorsprong had op iOS voor wat betreft notificaties, zit ook niet stil. Een greep uit de vernieuwingen in Android P:

Notificaties direct stopzetten

Het blokkeren van bepaalde meldingen was nog nooit zo makkelijk. In Android P wordt dat een kwestie van een notificatie even ingedrukt houden. Vervolgens kun je alle berichten afkomstig van die app blokkeren.

Suggesties voor uitschakelen

Als het Android opvalt dat je de meldingen van bepaalde apps steeds ongeopend wegschuift, dan vraagt Android P of je de meldingen van de app helemaal wilt uitschakelen.

Slimme antwoorden

Android biedt app-ontwikkelaars in Android P de mogelijkheid om gebruikers gebruik te laten maken van slimme antwoorden. De app-makers en de algoritmes van het mobiele besturingssysteem van Apple doen suggesties voor antwoorden die je kunt geven.

Zelf tikken wordt daardoor in theorie overbodig. Je hoeft alleen nog maar even het gewenste antwoord te selecteren. Vooralsnog slechts beschikbaar voor een beperkt aantal apps.

Meer controle

Al met al zorgen de aanpassingen die Apple en Google doorvoeren in hun mobiele besturingssystemen dat gebruikers meer controle krijgen over hun notificaties. Goed nieuws voor iedereen die nu af en toe gestoord wordt van alle meldingen.

Download de Bright-apps

Download onze gratis apps voor iOS en Android