android pie release telefoons smartphones downloaden
Android 9.0 = Pie

Google brengt Android Pie officieel uit

6 augustus 2018 om 17:55
Laatste update: 6 augustus 2018 om 19:43

Google heeft vanavond Android Pie officieel uitgebracht. Vanaf dinsdag is het systeem beschikbaar voor de Pixel-smartphones van Google. Later dit jaar krijgen de eerste andere toestellen de nieuwe Android-versie.

Google heeft vanavond Android Pie aangekondigd. Android 9.0 stond tot nu toe bekend als 'Android P'. De officiële naam blijkt nu Android Pie te zijn. Google noemt de Android-versies altijd naar lekkernijen.

Ontwikkelaars konden de testversie van Android Pie de afgelopen maanden al testen. Vanaf dinsdag verschijnt het systeem op de Pixel-smartphones van Google. Die toestellen zijn officieel niet in Nederland op de markt gebracht.

Aan het eind van dit najaar komt Android Pie ook beschikbaar voor smartphones die al toegang hebben tot de testversie, zoals de OnePlus 6 en meerdere smartphones van de merken Sony, Nokia, Oppo en Vivo.  

Nieuwe functies Android Pie

Android Pie heeft onder meer nieuwe functies die moeten helpen om overmatig telefoongebruik tegen te gaan. Zo kunnen Android-gebruikers per app een tijdslimiet instellen. Als de limiet is bereikt, wordt het icoontje van de app grijs getoond als een visuele reminder. 

Android-gebruikers krijgen te zien hoeveel tijd ze in specifieke apps spenderen, hoeveel notificaties ze ontvangen en hoe vaak ze per dag hun telefoon ontgrendelen. Een andere nieuwe functie toont alles op de telefoon in zwart-wit als het tijd is om te gaan slapen. 

Verder krijgen veelgebruikte apps voorrang op het verbruik van de accu. Apps die je weinig gebruikt, worden dan beperkt in wat ze op de achtergrond mogen doen. Dat moet zorgen voor een betere accuduur. De nieuwe Actions zijn snelkoppelingen naar bepaalde handelingen binnen een app en Slides laten op de juiste momenten relevante informatie uit de favoriete apps van de gebruiker zien. 

Ook voegt Android Pie veegbewegingen om door het systeem te navigeren toe en krijgt Android ondersteuning voor scherminkepingen