Bright day 2018 robots superhumans sophia anymal phi bionisch oog seaflyer sense glove
Bright Day 2018

Toekomst op Bright Day: robots en superhumans

15 oktober 2018 om 11:27
Laatste update: 15 oktober 2018 om 11:28

Techfestival Bright Day heeft dit jaar meer robots dan ooit. Ook zie je hoe technologie superhumans van ons kan maken.

De geavanceerde menselijke robot Sophia is de hoofdgast tijdens techfestival Bright Day op 24 en 25 november in de Expo in Haarlemmermeer.

Ook de indrukwekkende vierpotige robot ANYmal is te zien: de robot is zo groot als een labrador en kan op allerlei soorten terrein lopen.

Zorgrobot

Maar we hebben nog veel meer robots: neem bijvoorbeeld de sociale zorgrobot Phi. Ze is speciaal gemaakt om taken in de zorg te kunnen vervullen en is nog volop in ontwikkeling. Zo kan Phi bijvoorbeeld handig zijn om alleenstaande ouderen te herinneren hun medicijnen in te nemen, of is ze leuk als gezelschap. Tijdens Bright Day kun je Phi ontmoeten.

Onderwaterrobots

Ook hebben we onderwaterrobots: drone BIKI is een drone die onder water alles doet wat een vliegende drone in de lucht doet. BIKI laat zich makkelijk draadloos besturen via een smartphone en heeft een gestabiliseerde camera om mooie onderwaterbeelden mee te maken.

BIKI-fabrikant Robosea komt daarnaast met de SeaFlyer naar Bright Day, een soort onderwaterscooter. Het unieke voertuig heeft twee handvaten en twee rotoren. Pak hem vast, geef gas en hij trekt je onder de golven door, met 3,7 of 6,6 kilometer per uur. Tijdens Bright Day zie je zowel BIKI als SeaFlyer in het water in actie en de makers vertellen over de gadgets.

De SeaFlyer is één van de manieren waarop technologie ons omtovert tot een soort supermens: plots kunnen we sneller zwemmen dan ooit. We hebben nog meer technologie in die categorie.

Bionisch oog en VR-handschoen

Neem bijvoorbeeld een chip waarmee blinde mensen weer kunnen zien. Jeroen Perk werd blind door een netvliesaandoening. Zijn oogzenuwen doen het nog wel en vangen nu signalen op van een bionisch oog: de Argus van Second Sight. Jeroen vertelt tijdens Bright Day over hoe en wat hij nu weer ziet, en hoe technologie op deze manier kan worden ingezet om mensen met een beperking te helpen.

Een hele andere futuristische technologie: de Nederlandse Sense Glove. De handschoen laat de gebruiker voelen wat hij in virtual reality doet. Want wie weleens VR heeft gebruikt weet: je ziet de virtuele voorwerpen wel staan, maar als je ze pakt grijp je er dwars doorheen. Sense Glove trekt als het ware aan de vingers. De handschoen geeft zo de overtuigende illusie dat je virtuele voorwerpen echt vast hebt.

In onze Robots & Superhumans-area is dit jaar ook weer Hip3D aanwezig. Bij Hip3D kun je een 3D-scan van jezelf laten maken, die ter plekke met een 3D-printer gekleurd wordt uitgeprint: een miniatuur van jezelf.

Ga voor tickets en meer informatie naar www.brightday.nl.

Kijk ook: Bright spreekt robot Sophia

Volg de updates

Meer weten over het programma van Bright Day 2018? Ga naar BrightDay.nl, like Bright op Facebook of volg Bright op Twitter.

Lees meer over:

Deel via