Bright day esports e-sports League of Legends Counter-Strike: Global Offensive Rainbow Six: Siege
Bright Day 2018

Esporters strijden om de Nederlandse titels op Bright Day

30 oktober 2018 om 10:00
Laatste update: 30 oktober 2018 om 19:34

Tijdens techfestival Bright Day eind november vinden ook de finales van het ESL Dutch Championship plaats. Dit moet je weten over de games die op het hoogste niveau worden gespeeld.

Het competitief spelen van games gebeurt ook in Nederland op hoog niveau. Dat zie je tijdens techfestival Bright Day, op 24 en 25 november in de Expo Haarlemmermeer. Dan worden de halve finales en finales van het ESL Dutch Championship gespeeld, met de games League of Legends en Counter-Strike: Global Offensive. Ook wordt de Rainbow Six: Siege Benelux League tijdens Bright Day gespeeld.

In de prijzenpot zit 20.000 euro. Voor de leek vatten we even samen wat die games inhouden, en waar je als kijker op moet letten.

Counter-Strike: Global Offensive

Het vierde deel in de bekende first person-shooter Counter-Strike-serie en een game met een haast klassieke opzet: de goeden tegen de slechten. In tal van levels moeten de counter-terroristen het opnemen tegen de terroristen. Naast het neerschieten van de tegenstander hebben beide teams ook een taak, bijvoorbeeld het plaatsen of juist ontmantelen van een bom. Ook verdienen ze bij winst of verlies game-geld, waarmee wapens worden gekocht. Resultaat is een tactische en razendsnelle game waarbij spelers elk level van buiten moeten kennen.

Lees meer over Counter-Strike: Global Offensive op e-sports.nl. De finaleronde van Counter-Strike wordt gespeeld op zaterdag, in de flight van 09:00 tot 13:00 uur, volg hier de voorgang van de groepsfase.

League of Legends

Deze game is een zogenoemde Multiplayer Online Battle Arena-game (MOBA). League of Legends (LoL) heeft een ogenschijnlijk overzichtelijke kaart, waarbij het ene team linksonder start en het andere team rechtsboven. Elk team heeft vijf spelers met elk een ander personage, die één van de drie wegen van de kaart verdedigen en het daar opnemen tegen zowel computergestuurde vijanden als de andere spelers. Spelers stijgen snel in level en krijgen er zo krachten bij. Door slim en snel te spelen zijn ze zo net wat beter dan de spelers van het andere team, en kunnen ze hun basis naderen. Vernietigt team A de basis van team B, dan is het spel klaar.

Maar let wel: er komen een heleboel stappen kijken bij zo'n potje LoL, dat zo'n 30 tot 60 minuten kan duren. De actie gaat snel en in het begin is het even wennen waar je als kijker op moet letten. Lees daarom vooral meer over LoL in de Game Guide van e-sports.nl. De finale van League of Legends is op zondag tijdens de flight van 14:00 tot 18:00 uur, volg hier de voorgang van de groepsfase.

Rainbow Six: Siege

Ook weer een game met een simpele opzet: een team van aanvallers moet bommen plaatsen of het verdedigende team uitschakelen, het verdedigende team moet de bommen ontmantelen of de ronde overleven. Elk potje bestaat uit twee delen, waarbij het voorbereiden het langst duurt. Aanvallers verkennen het level met drones, verdedigers moeten hun verdediging zo sterk mogelijk maken door bijvoorbeeld vallen te plaatsen. Daarna volgt de aanval, en dan kan het heel snel gaan: precies zoals bij een echte aanval van zo'n eliteteam.

Alle personages hebben ook nog eens hun eigen kracht, en geoefende spelers kennen levels uit hun hoofd en houden met elke mogelijkheid rekening. Spectaculair om naar te kijken.

Leer meer over de details van een potje Rainbow Six: Siege in de Game Guide van e-sports.nl. De halve finales van Rainbow Six: Siege zijn op zaterdag van 14:00 tot 18:00 uur, zaterdagavond zijn de finales van 19:00 tot 23:00 uur.

Fortnite

In de game-area van Bright Day is ook Fortnite aanwezig, maar niet als onderdeel van het ESL Dutch Championship. Wel wordt de game op het andere podium in de area gespeeld door YouTuber Royalistiq, die de vlotte, kleurrijke actieshooter voorziet van zijn eigen unieke, komische commentaar.

De bekendste modus van Fortnite is de zogenoemde battle royale: honderd spelers worden ongewapend op een eiland gedropt. Daar moeten ze op zoek naar wapens, ook kunnen ze razendsnel beschutting bouwen tegen vijandig vuur. Ondertussen maakt een aanzwellende storm het level steeds krapper. Wie als laatste overblijft, heeft gewonnen. Lees meer over Fortnite op e-sports.nl.

Lees ook ons interview met Fortnite-YouTuber Royalistiq.

Ga voor tickets en meer informatie naar www.brightday.nl.

Volg de updates over Bright Day

Op de hoogte blijven over Bright Day? Like Bright op Facebook of volg de eventpagina.

Koop je tickets op BrightDay.nl.