Bright 25: Elektrische auto's, games en robots

Robot Sophia tijdens techfestival Bright Day 2018

Deel 3 van de jaarlijst

Bright 25: Elektrische auto's, games en robots

19-12-2018 14:51 Laatste update: 23:38

De Bright 25 is onze jaarlijst met de belangrijkste tech-trends, gadgets en content van 2018. In dit derde deel onder meer de beste elektrische auto, de beste game en een schattig cameraatje.

15 Robot Sophia

Robots. Banenpikkers zijn het! Nou, zo’n vaart zal het niet lopen. Sterker, wij verwachten dat we veel aan slimme robots zullen hebben in de toekomst. Maar onbekend maakt onbemind. Dus nodigden we dit jaar ’s werelds meest sociale robot, Sophia van Hanson Robotics, uit als keynote-speaker op Bright Day. Opdat mensen en robots elkaar beter kunnen leren kennen. Dat hebben we geweten. De zaal zat telkens helemaal vol en Sophia heeft tientallen vragen beantwoord van het publiek. Tijdens Bright Day maakte Hanson Robotics trouwens bekend dat er in 2019 een mini-versie van Sophia verschijnt voor de consumentenmarkt. Als je dat te lang duurt, raden we het robotje Vector van Anki aan. Een soort mini-versie van Wall-E. Cute!

14 Nintendo Labo 

Voor ouders die zich zorgen maken dat hun kroost alleen nog maar op een schermpje kijkt, kwam Nintendo dit jaar met een hele toffe innovatie. Het bedrijf introduceerde Nintendo Labo: een serie interactieve knutselpakketten die samenwerken met de Switch-spelcomputer. Voordat je kind de bijbehorende Switch-game kan spelen, moet hij of zij eerst aan de slag om het bouwpakket in elkaar te zetten. En dat bouwen is al een game op zichzelf. De doelgroep is er enthousiast over, en wij ook. Vandaar dat we het leerzame tech-speelgoed hebben opgenomen in onze koopgids Bright Stuff.

13 Hyundai Kona Electric 

Elektrische auto’s hebben de toekomst. Zelfs Volkswagen, dat drie jaar geleden nog het middelpunt was van een wereldwijd schandaal omdat het bedrijf sjoemelde met de uitstoot van zijn dieselvoertuigen, lijkt het licht te hebben gezien. De Duitse fabrikant wil de komende jaren miljoenen elektrische auto’s bouwen, waaronder een exemplaar van minder dan 20.000 euro. Wie nu een relatief goedkope elektrische auto wil, kiest voor de Hyundai Kona Electric. Hij kost minder dan 40.000 euro en je kunt er probleemloos non-stop 400 snelwegkilometers mee maken. Daarmee stoot de Hyundai de Nissan Leaf van de troon. Wie meer te besteden heeft, kiest voor de Jaguar I-Pace, de Audi e-tron of de Tesla Model 3, die in 2019 ook eindelijk in Nederland verkrijgbaar is.

12 DJI Osmo Pocket

De Osmo Pocket-camera is één van de schattigste gadgets van dit jaar, maar laat je door die schattigheid niet voor de gek houden. Deze gestabiliseerde camera op zakformaat maakt filmen makkelijker dan ooit. Stabiel beeld, zonder op te letten terwijl je met je fiets over een hobbelweg rijdt: de Osmo Pocket doet alsof het niks voorstelt. Net zo indrukwekkend is de Mavic 2 van DJI, een drone voor een consumentenprijs die door iedereen bestuurd kan worden en beelden levert die zo de bioscoop in kunnen. GoPro kwam dit jaar nog wel met de stabiele Hero 7, maar lijkt over zijn hoogtepunt heen.

11 Red Dead Redemption 2 

Altijd al eens willen ervaren hoe het was om in de tijd van het Wilde Westen te leven? Red Dead Redemption 2 voor de Playstation 4 en Xbox One komt dichterbij dan ooit. De openwereldgame van Rockstar, maker van Grand Theft Auto V, een van de bestverkochte games aller tijden, laat je eind 19e eeuw als gunslinger Arthur Morgan rondzwerven in een interactieve wereld gevuld met tientallen personages, honderden dieren, postkoetsen, huifkarren en goudstaven. Er zijn missies, goed voor dik zestig uur speelplezier, maar zelfstandig op pad gaan, om te jagen bijvoorbeeld, is helemaal magistraal. De band die je met je paard opbouwt. Dat je eerst koffie moet zetten op een vuurtje om het te kunnen drinken. Wachten in de struiken tot er eindelijk een vos op het lokaas afkomt. RDR2 is slow gaming op z’n best.

Bright 25 van 2018

25 t/m 21: met YouTube Premium en de Sleepwet

20 t/m 16: met e-bikes en scifi-series 

Vooruitblik: de smartphones van 2019

Abonneer je ook op het Bright YouTube-kanaal.