Pixel Fold

'Google werkt aan opvouwbare Pixel-telefoon'

'Google werkt aan opvouwbare Pixel-telefoon'
7 augustus om 08:41
Laatste update: 7 augustus om 08:41

Google zou werken aan een opvouwbare variant van zijn Pixel-smartphones, die zou concurreren met de vouwtelefoons van Samsung en Huawei.

Dat blijkt uit gelekte interne documenten in handen van 9to5Google. Hierin wordt verwezen naar drie toestellen met de codenamen Raven, Oriole en Passport.

De Passport is volgens het lek een opvouwbaar apparaat, dat in het najaar van 2021 in de winkels moet liggen. Op eerdere patentafbeeldingen van Google was al eens een smartphone met een flexibel scherm te zien.

Steeds meer vouwtelefoons

Steeds meer telefoonmakers werken aan een opvouwtoestel. Deze kan bijvoorbeeld worden uitgevouwen om een kleine tablet te vormen, zoals bij de deze week aangekondigde Galaxy Z Fold 2. Telefoons zoals de Motorola Razr kunnen als een ouderwetse mobiele telefoon worden dichtgeklapt.

Voormalig Pixel-baas Mario Queiroz zei in 2019 al eens dat er een opvouwbare smartphone in ontwikkeling was, maar dat het toen slechts een prototype was om de technologie mee te testen. In het gelekte document staat een geplande verkoop, wat doet vermoeden dat het project sindsdien veel concreter is geworden.

Pixel 6

Over de Raven en Oriole wordt vrij weinig vermeld in het document. Vermoedelijk gaat het om modellen van de Pixel 6, die eind 2021 op de planning staan. Recent onthulde Google de Pixel 4a, maar de Pixel 5 verschijnt pas later dit jaar.

De nieuwe Fold 2 van Samsung:

De Pixel-telefoons zijn smartphones van Google zelf, die een schone versie van besturingssysteem Android gebruiken. De toestellen worden officieel niet in Nederland door Google verkocht, maar webwinkels importeren ze vaak wel. 

Eerder bracht ook Huawei een opvouwbare smartphone op de markt in Nederland.