Whatsapp vindt privacylabels van Apple concurrentiebeperkend
WhatsApp

WhatsApp hekelt nieuwe privacylabels Apple

9 december 2020 om 16:44
Laatste update: 9 december 2020 om 21:11

WhatsApp klaagt over de nieuwe privacylabels die Apple aan appmakers oplegt. Apple vraagt bedrijven om informatie over hun privacybeleid te tonen, die het voor zijn standaardapps niet allemaal zou hoeven laten zien, stelt WhatsApp.

Apple toont sinds deze week privacylabels bij apps in de App Store. App-ontwikkelaars moeten laten zien wat ze allemaal aan gegevens over gebruikers verzamelen.

WhatsApp zegt dat deze maatregel in het nadeel van derde partijen is, omdat de eigen berichtenapp van Apple (iMessage) al vooraf geïnstalleerd is op iOS-apparaten en dus niet in de App Store hoeft te worden gedownload. Aan iMessage wordt niet hetzelfde soort label gehangen en dat vindt WhatsApp niet eerlijk. 

Een woordvoerder van WhatsApp zegt tegen Axios dat het belangrijk is dat de labels consistent zijn voor zowel apps van Apple zelf als voor die van externe partijen. "Hoewel het goed is om mensen te voorzien van toegankelijke informatie, vinden we het belangrijk dat mensen die ‘gezondheidslabels’ kunnen vergelijken met zowel apps die ze downloaden als apps die vooraf op het apparaat zijn geïnstalleerd."

Privacymaatregelen Apple

De labels tonen of een app bijvoorbeeld persoonsgegevens, betaaldata, locaties en aankopen van een gebruiker verzamelt. Ook wordt verteld wanneer die informatie wordt gebruikt om je te volgen.

Apple neemt steeds vaker maatregelen om de privacy van gebruikers te waarborgen. Apps moeten met iOS-updates vaker om toestemming vragen om bijvoorbeeld je locatie of persoonsgegevens op te vragen. Daarnaast laten iconen bovenin beeld zien of sensoren van je toestel worden geactiveerd.

Ook introduceerde Apple een eigen inlogsysteem voor andere apps. Gebruikers die hiermee inloggen kunnen een willekeurig e-mailadres genereren, zodat hun echte adres niet in handen komt van een appontwikkelaar.

'We doen dit ook bij onszelf'

Apple herkent zich niet in de kritiek van WhatsApp, omdat Apple zich ook aan de maatregelen moet houden. Dat vertelt het bedrijf aan Axios.

Hoewel iMessage standaard op iPhones geïnstalleerd staat, verzekert Apple dat op zijn site de privacyvoorwaarden van die app worden vermeld. Op die manier worden gebruikers volgens de techreus voldoende geïnformeerd.

Test: hoe goed is de camera van de iPhone 12 Pro Max?