'Apple werkt aan iPhone met opvouwbaar scherm'
iPhones

'Apple werkt aan iPhone met opvouwbaar scherm'

15-01-2021 23:33 Laatste update: 23:35

Apple ontwikkelt een opvouwbaar scherm voor zijn eerste vouwbare iPhone. Het bedrijf focust voorlopig op de schermtechniek, er zou nog geen volledig prototype zijn.

Apple ontwikkelt een smartphone met een vouwbaar scherm, in navolging van de vouwtelefoons van onder meer Samsung, Motorola en Huawei. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van interne bron bij Apple. 

Het bedrijf test hiervoor opvouwbare schermen, met een bijna niet zichtbare vouw in het midden. Er is volgens Bloomberg nog geen werkend prototype van een volledige telefoon. Het werk beperkt zich voorlopig tot de schermtechnologie, zegt de bron. Concrete plannen om de vouwbare iPhone op de markt te brengen zijn er nog niet. 

Compacter

Met een vouwbare scherm zou een iPhone een kleiner formaat kunnen hebben dan de huidige iPhones, om vervolgens uit te vouwen tot een groter toestel. Dat geldt ook voor de vouwtelefoons Motorola Razr en Samsung Galaxy Z Flip, die opvouwen veel compacter zijn de de gemiddelde smartphone.

Vingerscanner onder scherm

De nieuwe iPhones en iPads die Apple later dit jaar introduceert zouden geen grote veranderingen hebben, stelt Bloomberg. Een van de vernieuwingen zou een vingerafdrukscanner onder het scherm zijn, die Android-fabrikanten al langer hebben. De vingerscanner in het scherm zou sneller werken dan de FaceID-gezichtsscan en zou handiger zijn voor momenten waarop gebruikers mondkapjes dragen. De FaceID-scanner zou niet verdwijnen, maar blijft onderdeel van nieuwe iPhones.

Alleen draadloos op te laden?

Apple overweegt ook de oplaadpoort helemaal weg te laten in sommige nieuwe iPhones, zodat deze alleen draadloos zijn op te laden. Sinds afgelopen najaar levert Apple al geen oplaadadapter meer mee in de doos van iPhones en zet het bedrijf met de MagSafe-accessoires meer in op draadloos laden.

Apple werkt volgens Bloomberg ook aan een nieuwe iPad Pro met een miniled-scherm en een snellere chip, en een dunnere, lichtere instap-iPad met hetzelfde ontwerp als de iPad Air.  

Welke iPhone moet je kopen?