'Hyundai wil team Kia op ontwikkeling Apple-auto zetten'

Een conceptauto van Hyundai

De eerste iCar?

'Hyundai wil team Kia op ontwikkeling Apple-auto zetten'

01-02-2021 17:41 Laatste update: 17:41

Hyundai worstelt met een mogelijke samenwerking met Apple aan de eerste auto van de techgigant. De Zuid-Koreaanse fabrikant zou een team van zijn merk Kia op het autoproject van Apple willen zetten.

Hyundai overweegt om in zee te gaan met Apple voor de productie van een elektrische auto voor de iPhone-maker, maar een definitief besluit is nog niet genomen. Dat zeggen medewerkers van de Zuid-Koreaanse autofabrikant tegen Reuters.

Hyundai-managers vrezen dat een samenwerking met Apple kan leiden tot conflicten en dat het negatieve gevolgen kan hebben voor het eigen imago. "Apple is overal de baas over. Ze hebben hun eigen marketing, eigen producten en eigen merk. Hyundai is ook gewend overal de baas over te zijn. Dat werkt niet echt", zegt een van de bronnen tegen Reuters. 

Kia-team

Huawei overweegt nu een speciaal team van zijn merk Kia op het Apple-project te zetten, schrijft Reuters. Dan zou het hoofdmerk Hyundai niet worden geassocieerd met het produceren van auto’s voor externe partijen. Zo’n samenwerking zou dan vergelijkbaar zijn met het werk dat de Taiwanese fabrikant Foxconn doet voor Apple rond de productie van de iPhone.

Apple zou van het autobedrijf ook vragen om de wagens in een Amerikaanse fabriek in elkaar te zetten.

Pas over enkele jaren verwacht

De nieuwe berichtgeving is opmerkelijk, omdat zowel Hyundai als Apple in het openbaar niets willen zeggen over de ontwikkeling van de eerste Apple-auto. De gesprekken tussen beide bedrijven lekten onlangs uit. Met welke autopartijen Apple nog meer praat, is ook niet bekend. 

Verhalen over een elektrische auto van Apple komen al sinds 2014 voorbij. Ingewijden vertelden recent aan Reuters dat het voertuig al vanaf 2024 verkocht zal worden, maar Apple-analist Ming-chi Kuo schat de situatie minder positief in: hij verwacht de Apple-wagen pas na 2025.

Elektrisch en deels zelfrijdend

De auto van Apple moet volledig elektrisch worden en maakt gebruik van een speciale accu die een grotere actieradius dan de huidige elektrische auto's mogelijk maakt. 

De wagen zou ook deels zelfrijdend worden. Apple test al jaren zelfrijdsystemen onder de noemer Project Titan, waarvoor in de VS al testauto's rondrijden.

Waar komt Apple dit jaar mee?