'Apple maakt al werk van 6G'
Na 5G komt 6G

'Apple maakt al werk van 6G'

18-02-2021 13:15 Laatste update: 14:06

Apple neemt al techneuten in dienst voor de ontwikkeling van technologie voor de toekomstige 6G-netwerken. 6G moet nog veel sneller dan 5G worden.

Apple plaatse nieuwe vacatures voor techneuten die onderzoek doen naar de volgende generatie mobiele netwerken, meldt Bloomberg. De vacatures gaan over functies in Silicon Valley en San Diego, waar het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van draadloze technologie en chipontwerp.

De nieuwe medewerkers zullen "onderzoek doen naar en ontwerpen van volgende generatie (6G) draadloze communicatiesystemen voor radiotoegangsnetwerken" en "deelnemen aan academische forums die gepassioneerd zijn over 6G-technologie". 

Eerste 6G-netwerken rond 2030

Experts denken dat 6G pas tegen 2030 op de markt komt. De vacatures bij Apple wijzen erop dat het bedrijf al in een vroeg stadium betrokken wil zijn bij de ontwikkeling.

Ook Samsung is al langer bezig met de ontwikkeling van 6G-technologie. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht dat 6G minstens vijftig keer sneller wordt dan 5G.  

iPhone 12

De iPhone 12's, die sinds afgelopen najaar verkrijgbaar zijn, zijn de eerste iPhones met 5G. De Apple Watch en iPad ondersteunen 5G nog niet.

De iPhone 12's gebruiken 5G-modems die zijn ontworpen door chipbedrijf Qualcomm. Met dat bedrijf lag de iPhonemaker lange tijd in de clinch over voorwaarden van de overeenkomst. Apple wil minder afhankelijk worden van Qualcomm en werkt aan de ontwikkeling van eigen chips.

Eind vorig jaar sloot Apple zich al aan bij een alliantie van bedrijven die werken aan standaarden voor 6G en andere toekomstige mobiele technologieën.

Nokia

Ook in Europa wordt aan 6G-technologie gewerkt. Het Finse Nokia leidt een Europese onderzoeksgroep naar de nieuwe generatie netwerken onder de naam Hexa-X.  

6G zou volgens sommige analisten tot wel honderd keer hogere datasnelheden kunnen bieden dan 5G. Mobiele verbindingen via hogere frequenties zouden in de toekomst snelheden 'terabits per seconde' kunnen ondersteunen.

Bekijk alles over golflengtes en frequenties in deze uitlegvideo.

Zo snel is 5G in de praktijk: