© Budrul Chukrut/SOPA Images via ZUMA Wire

'Xiaomi komt met een elektrische auto'

Reclame voor smartphones van Xiaomi in Hongkong.

Elektrische auto's

'Xiaomi komt met een elektrische auto'

26-03-2021 08:30 Laatste update: 08:51

De Chinese gadgetmaker Xiaomi zou een elektrische auto willen gaan verkopen. De auto's moeten gemaakt worden in een fabriek van de Chinese autofabrikant Great Wall Motor.

Dat meldt het persbureau Reuters op basis van drie ingewijden. Xiaomi zou zijn elektrische auto's op de massa richten, zeggen de bronnen. De samenwerking met Great Wall Motor zou binnenkort worden aangekondigd. Beide bedrijven hebben nog geen commentaar gegeven. 

Xiaomi zou de eerste elektrische auto rond 2023 op de markt willen brengen, zeggen de bronnen. De auto's zouden met andere Xiaomi-apparaten verbonden moeten worden. 

Grote speler op de telefoonmarkt 

Xiaomi is al de op de twee na grootste producent van smartphones ter wereld. Door ook auto's te gaan verkopen, zou het bedrijf minder afhankelijk worden van zijn telefoontak, dat nu een groot deel van de omzet levert, maar de winstmarges zijn klein. 

Xiaomi maakt al langere kleine elektrische voertuigen, zoals elektrische stepjes en e-scooters. Great Wall Motor is een grote producent van elektrische SUV's en pickup-trucks. Het bedrijf bouwt ook een nieuwe Chinese fabriek voor BMW. 

Apple en Huawei

Xiaomi is niet de echte gadgetfabrikant die zich op auto's lijkt te storten. Er gaan al jaren geruchten dat Apple ook werkt aan een eigen auto, die zelfrijdend zou moeten worden. Google-zusterbedrijf Waymo werkt ook al jaren aan zelfrijdende taxi's

Ook de Chinese techbedrijven Baidu en Huawei zouden sinds kort elk eigen elektrische auto's ontwikkelen. 

Elektrische auto uit China: Aiways U5