'Effect CoronaMelder-app klein maar merkbaar'
CoronaMelder

'Effect CoronaMelder-app klein maar merkbaar'

30-05-2021 10:30 Laatste update: 10:41

De toegevoegde waarde van de app CoronaMelder bij het opsporen van coronabesmettingen is 'klein maar merkbaar'. Dat stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit in een evaluatie.

Volgens het onderzoek zijn minstens 14.000 besmettingen aan het licht gekomen door de app. Bijna 190.000 mensen lieten zich testen na een melding.

De CoronaMelder verlaagt het reproductiegetal met 0,3 procent. Dit getal geeft weer hoeveel mensen elkaar besmetten: bij een R-getal van bijvoorbeeld 1,2 besmetten honderd mensen in totaal 120 anderen. Bij een groter aantal gebruikers kan de app dit getal tot 2 procent verlagen, aldus de onderzoekers. Door de app, het testen en bron- en contactonderzoek is het reproductiegetal nu 12,7 procent lager.

De app gebruikt een systeem van Google en Apple om met Android-telefoons en iPhones te detecteren of mensen langer dan een kwartier bij elkaar in de buurt zijn geweest. Gebruikers kunnen een melding ontvangen als ze in contact zijn geweest met iemand die achteraf besmet met corona bleek te zijn. 

3 miljoen actieve gebruikers

Volgens demissionair coronaminister Hugo de Jonge bevestigt de evaluatie dat de app "een belangrijke bijdrage" levert aan het snel opsporen en indammen van coronabesmettingen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft de CoronaMelder ongeveer 3 miljoen actieve gebruikers. De app is gedownload door 4,9 miljoen mensen.

App werkt nauwkeuriger na update

De CoronaMelder kreeg onlangs een update, waarna de app voortaan beter kan bepalen of mensen dicht bij elkaar in de buurt zijn. Dat moet de waarschuwingen voor blootstelling aan corona nauwkeuriger maken.

De app had tot nu toe soms moeite met bepaalde obstakels, zoals muren en vloeren, bij het bepalen van afstanden tussen telefoons. Daardoor konden gebruikers onterechte meldingen van de app krijgen. "CoronaMelder kan nu beter onderscheid maken bij obstakels. Hiermee worden besmettingsmeldingen uit de app betrouwbaarder", aldus het ministerie van VWS na de update. 

Onlangs werden de meldingen van de CoronaMelder enkele dagen stilgelegd vanwege privacyproblemen bij Google. Er zat een fout in het raamwerk van Google. Daardoor hadden apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten toegang tot de gegevens van gebruikers van de CoronaMelder.

Zo werkt CoronaMelder

De CoronaMelder werkt op basis van bluetooth. Als twee gebruikers met de app vlakbij elkaar staan, wordt een unieke, willekeurige code uitgewisseld. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op de telefoon van de gebruiker.

Omdat de codes willekeurig zijn, is niet te achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server van de GGD sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Als iemand dezelfde code heeft als de besmette patiënt, is diegene mogelijk ook besmet en ontvangt hij of zij hierover een melding van de app.