iOS 15 krijgt verbeterde notificaties en helpt met focussen
Apple

iOS 15 krijgt verbeterde notificaties en helpt met focussen

07-06-2021 17:53 Laatste update: 09-06-2021 08:35

Apple heeft vanavond de grote nieuwe update iOS 15 onthuld, met verbeterde notificaties, aanpassingen die voor meer focus moeten zorgen en nieuwe functies van videobeldienst FaceTime.

De beste nieuwe functies in iOS 15:

Apple heeft vanavond iOS 15 uit de doeken gedaan, de grote update van het besturingssysteem van de iPhone die in het najaar verschijnt. Dat deed het bedrijf tijdens WWDC, zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres. Alle iPhones die met iOS 14 werken krijgen ook de update naar iOS 15.

Het notificatiescherm krijgt in iOS 15 een grote upgrade. Notificaties worden gebundeld in een samenvatting, zodat je niet meer door een lange lijst aan berichtjes hoeft te scrollen. Daarvoor kijkt Apple via kunstmatige intelligentie naar je app-gebruik. Meldingen afkomstig van mensen worden volgens Apple wel altijd als notificatie getoond. 

Focus en FaceTime

Focus is een nieuwe manier om met je iPhone om te gaan in verschillende situaties. Zo kun je bijvoorbeeld een werkfocus of een sportfocus aanzetten. Elke focus geeft prioriteit aan andere notificaties en het is zelfs mogelijk om het thuisscherm anders in te delen. Zo kun je op je werk automatisch afleidingen zoals games verbergen, maar ze thuis juist op de voorgrond zetten.

FaceTime krijgt verschillende verbeteringen, waaronder de mogelijkheid om mensen zonder Apple-apparaat uit te nodigen in een gesprek. Die openen een FaceTime-link gewoon in de browser. 

Kleine verbeteringen

De Berichten-app (iMessage) krijgt een nieuwe functie: Gedeeld met Jou. Het wordt daarmee makkelijk om artikelen, foto's, muziek en meer naar elkaar te sturen. De camera-app krijgt de extra functie Live Text, waarmee je teksten die je in de echte wereld ziet met de camera in je telefoon kan selecteren, kopiëren en plakken. Dat werkt ook met opgeslagen foto's. 

De Weer-app krijgt een nieuw ontwerp om een beter beeld te krijgen van de weerverwachtingen, waaronder met een schermvullend weerscherm. De Wallet-app krijgt sleutels voor het ontgrendelen van auto's en deuren. Ook identificatiekaarten kunnen binnenkort worden toegevoegd aan de app, maar voorlopig alleen in de Verenigde Staten.

Nieuwe privacyfuncties

Apple introduceert ook nieuwe privacy-functies. Het Apple Privacy Report is een overzicht dat duidelijk maakt of apps je locatie of contacten willen zien. In Mail zorgt Apple ervoor dat je gedrag niet meer zomaar bijgehouden kan worden. Zo wordt je ip-adres afgeschermd en kunnen bedrijven niet meer zien of je hun mail hebt geopend.

De virtuele assistent Siri werkt straks volledig offline, om zo de privacy van de gebruiker te waarborgen. iCloud+ is een nieuw onderdeel van het iCloud-abonnement van Apple met een focus op privacy. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met meer privacy via Safari te surfen. Zelfs Apple kan niet zien wat je doet. Deze functies komt overigens niet in China en een aantal andere landen beschikbaar om wettelijke redenen.

Via Hide My Email wordt het mogelijk om e-mailadressen te creëren voor als je jezelf inschrijft voor een dienst. Tevens is het met iCloud+ mogelijk om een ongelimiteerd aantal beveiligingscamera's aan te sluiten, zonder dat het een effect heeft op je opslagruimte. iCloud+ kost niets extra.

Siri op apparaten van derden

Spraakassistent Siri werkt later dit jaar voor het eerst in smart home-apparaten van derde partijen. Het is nog niet duidelijk welke merken en apparaten Siri gaan ondersteunen, maar Apple belooft dezelfde privacybescherming als op zijn eigen apparaten. Het bedrijft toonde een slimme thermostaat van het merk Ecobee met een ingebouwde Siri-bediening.

Siri kan later dit jaar ook films en series via Apple TV starten. Kijk je televisie via de Apple TV, dan kan het geluid binnenkort naar de slimme HomePod-speakers van Apple in je huis worden gestuurd. Apple belooft ook de nieuwe wereldwijde smart home-standaard Matter te gaan ondersteunen. 

Meer nieuws van Apple-event WWDC 2021:

Apple FaceTime werkt binnenkort ook op Android en Windows

Apple onthult nieuwe functies AirPods en Apple Watch

iPadOS krijgt betere multitasking en snelle notitie-functie

Nieuwe privacyfunctie Apple komt niet naar China