© NASA

China missie Mars astronauten
Ruimtevaart

China wil bemande missie naar Mars in 2033

24 juni 2021 om 06:08
Laatste update: 24 juni 2021 om 06:10

China wil in 2033 voor het eerst een bemande missie naar Mars sturen. In de jaren daarna volgen nog meer vluchten naar de rode planeet.

Er staan bemande vluchten naar Mars gepland in 2033, 2035, 2037, 2041 en daarna, zegt Wang Xiaojun van de Chinese Academie voor Lanceerinstallatie Technologie (CALT), een belangrijke Chinese raketfabrikant. China is bijzonder ambitieus in de ruimte en zette onlangs al een karretje op Mars

De Chinezen zijn van plan eerst robots naar Mars te sturen. Die gaan kijken wat de beste plek is om een basis te bouwen.

Zuurstof en elektriciteit

Ook moeten ze systemen gaan neerzetten om bijvoorbeeld water te winnen en zuurstof en elektriciteit te genereren. Daarvan kunnen menselijke ruimtevaarders dan gebruikmaken.

Mensen naar Mars sturen is al een enorme uitdaging, maar daar blijft het niet bij. China moet ook nog een manier bedenken om de ruimtevaarders weer op te halen en terug te brengen naar de aarde. Wang sprak de hoop uit dat nieuwe technologie het mogelijk maakt om in "enkele honderden dagen" heen en weer te vliegen. 

Ruimtestation en maanbasis

China stuurde deze maand ook al ruimtevaarders, die het taikonauten noemt, naar een eigen ruimtestation in een baan om de aarde.

Het land wil ook een maanbasis neerzetten en onbemande missies naar asteroïden en de planeet Jupiter sturen.

SpaceX van Elon Musk

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, van Tesla-oprichter Elon Musk, heeft ook als doel om een bemande missie naar Mars mogelijk te maken. Musk zei onlangs dat hij verwacht dat SpaceX in 2026 al de eerste mensen op Mars kan laten landen. Volgens critici is die planning niet realistisch.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: