Google Play Store

Google aangeklaagd in VS om 'monopolie' met Play Store

8 juli 2021 om 05:54
Laatste update: 8 juli 2021 om 11:08

Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren met zijn appwinkel Play Store voor Android.

De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort.

De aanklacht stelt dat Google een monopolie heeft op de markt voor de distributie van apps voor het Android-besturingssysteem, dat het zelf bezit en ontwikkelt, en dat door de meeste smartphones ter wereld wordt gebruikt. Google zou de voorkeur geven aan de eigen app-winkel Play Store boven andere app-winkels die beschikbaar zijn op Android-apparaten, waardoor de techreis gebruikers van Android-apparaten meer keuze en innovatie zou onthouden, evenals aanzienlijk lagere prijzen voor mobiele apps.

De aanklacht richt zich ook op de commissie over de omzet uit apps die Google rekent. Het bedrijf houdt tot 30 procent in. Google verplicht app-ontwikkelaars om Google's betaalsysteem te gebruiken bij het verkopen van in-app content via de Play Store.

Schadevergoeding

"Google heeft jarenlang gediend als de poortwachter van het internet, maar de laatste tijd is het ook de poortwachter van onze digitale apparaten geworden", zei de New Yorkse procureur-generaal Letitia James in een verklaring. "Daardoor betalen we allemaal meer voor de software die we elke dag gebruiken. Wederom zien we dat Google zijn dominantie gebruikt om de concurrentie miljarden dollars winst illegaal te onthouden."

De groep verzocht de rechtbank om het illegale gedrag van Google te stoppen en te zorgen voor een concurrerende marktplaats. De staten willen ook schadeloosstelling voor consumenten, middels schadevergoedingen en terugbetaling voor ongerechtvaardigde winsten, naast civielrechtelijke sancties.

Samsung

De aanklagers stellen dat Google zou hebben geprobeerd om Samsung 'om te kopen' om te voorkomen dat het Zuid-Koreaanse bedrijf een eigen appwinkel zou starten. Dat zou een grote bedreiging zijn geweest voor Google omdat Samsung veruit de grootste producent van Android-telefoons is. Uiteindelijk ging het plan niet door. 

Aan andere belangrijke app-ontwikkelaars zou Google wel geld hebben geboden om te voorkomen dat ze klanten naar andere appwinkels zouden leiden.

Reactie Google: meer openheid dan Apple

Google zegt in een reactie dat Android en Google Play 'meer openheid en keuze-opties' bieden dan andere smartphoneplatforms. Daarmee doelt het op Apple, dat met zijn App Store nog strengere regels hanteert.

Volgens Google kan deze aanklacht negatieve gevolgen hebben voor zowel Android-gebruikers als kleine appmakers. "Dit gaat om het stimuleren van een handvol grote app-ontwikkelaars die de voordelen van Google Play willen zonder ervoor te betalen. Hierdoor kunnen de kosten voor kleine ontwikkelaars stijgen, hun vermogen om te innoveren en te concurreren kan worden belemmerd en apps in het Android-ecosysteem kunnen minder veilig worden."

Ook kunnen fabrikanten en providers naast de Google Play Store hun eigen appwinkels op Android-apparaten voorinstalleren, benadrukt Google. Het bedrijf wijst ook op de mogelijkheid om apps te sideloaden: het rechtstreeks downloaden van apps vanaf de website van de appmaker, zonder Google Play te gebruiken. Apple staat dit sideloaden van apps buiten zijn App Store om niet toe.

Meer zaken tegen Google

Google is al het doelwit van een federale anti-trustklacht die in oktober 2020 werd ingediend. In die zaak richt de federale overheid zich op speciale overeenkomsten en andere zakelijke praktijken die het bedrijf aanwendt om zijn dominantie in online zoeken te behouden.

In december 2020 hebben meer dan 40 openbare aanklagers Google aangeklaagd omdat het bedrijf zijn eigen producten en diensten een voorkeursbehandeling zou geven in de zoekresultaten. 

Apple App Store ook onder vuur

Google-concurrent Apple ligt ook onder vuur met zijn beleid met de App Store. Tegen Apple lopen in de VS en de Europese Unie hierover onderzoeken. Ook voert Fortnite-maker Epic Games over de App Store-regels een rechtszaak tegen Apple. Een uitspraak in die zaak wordt later deze zomer verwacht. 

Kijk ook