Oordoppen (onder 200 euro)

Nothing Ear (1) / Ear (stick)

Nothing Ear (1) Ear (stick) draadloze oordoppen active ruisonderdrukking active noise cancelling cancellation 99 euro bright stuff koopgids
10 augustus 2021 om 14:46
Laatste update: 2 december 2022 om 15:23

Nothing is een jong gadgetmerk met inmiddels twee setjes oordoppen: eentje in-ear met actieve ruisonderdrukking en eentje zonder. Allebei scherp geprijsd, allebei net zo goed als duurdere concurrenten.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Veel draadloze oordoppen in onze koopgids Bright Stuff zijn van gevestigde merken. Logisch: zo makkelijk is het niet om een echt goede draadloze oordop te maken – ga er maar eens aan staan. Het nieuwe merk Nothing deed het, opgericht door voormalig OnePlus-oprichter Carl Pei en gesteund met investeringen van GV, iPod-uitvinder Tony Fadell en influencer Casey Neistat. Het resultaat mag er zijn, zowel in ontwerp, functies als prijs.

Het ontwerp van beide dopjes is even opvallend als onopvallend. Qua vorm lijken de oordoppen van Nothing erg op de Apple AirPods en AirPods Pro, met hun witte siliconen dopjes en korte oorsteeltjes. Toch zijn die steeltjes de onderscheidende factor: door transparant plastic zie je het binnenwerk.

Van veraf ogen de steeltjes zwart, van dichtbij zie je de kleine printplaatjes, de batterijen, de magneetjes: erg tof. Ook de laaddoosjes van beide oordoppen is grotendeels transparant. Dat is fraai, maar een potentieel nadeel voor wie zijn 'oorsmerige' dopjes liever snel verbergt. Wel fijn: het doosje van de Ear (1)-oordoppen is zowel via usb-c als draadloos via Qi op te laden, indrukwekkend voor dit prijspunt. Het doosje van de Ear (stick)-dopjes is alleen met draad op te laden, maar is met zijn cilindervormige lipstick-achtige ontwerp dan weer nog opvallender.

Het eigenzinnige ontwerp is van de hand van Teenage Engineering, het Zweedse merk dat verantwoordelijk is voor de inmiddels iconische synthesizer OP-1. Teenage Engineering heeft zich ook bemoeid met het geluid, en dat is te horen. De oordopen klinken goed, standaard geschikt voor de meeste genres en anders met de app nog naar smaak aan te passen. De AirPods Pro klinken wat beter dan de Ear (1) en de reguliere AirPods beter dan de Ear (stick), maar beiden niet dubbel zo goed.

Dat geldt ook voor de actieve ruisonderdrukking. Die is beter bij duurdere oordoppen als de AirPods Pro, maar niet enorm veel beter. De Ear (1)-oordoppen van Nothing volstaan ruimschoots in de basisfunctie: irritante, constante achtergrondgeluiden wegnemen of flink dempen. In de app kun je de kiezen tussen lichte en zware ruisonderdrukking, waar in de praktijk weinig verschil tussen is. Gelukkig is er ook een transparantiemodus, die geluiden van buitenaf juist doorlaat zodat je kan praten met oordoppen in, of veilig over straat kan.

Het wisselen van die functies doe je bij de Ear (1)-doppen door op de oordoppen te tikken. De bediening is veelzijdig: drukken en vasthouden, een keer tikken, twee keer tikken en drie keer tikken hebben allemaal andere opties. Die kun je deels personaliseren in de bijbehorende app. Het volume regel je door omhoog of omlaag over het steeltje te vegen: handig, simpel en een voorbeeld voor andere merken om te volgen. Bij de Ear (stick)-oordoppen knijp je in de steeltjes voor alle bediening, inclusief het wijzigen van het volume.

De totale accuduur van de Nothing Ear (1)-oordoppen komt op 24 uur met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld, en op 34 uur zonder die optie. Dat is erg netjes, en in lijn met de duurdere concurrentie. De dopjes zelf gaan 4 uur mee met ruisonderdrukking voor ze weer het doosje in moeten, of ruim 5,5 uur met de functie uitgeschakeld. Bij de Ear (stick) komt het totaal op 29 uur, met tot 7 uur luistertijd voordat de dopjes weer in het doosje moeten.

De Nothing Ear (1) en Ear (stick) zijn prima uitdagers. De oordoppen doen bijna alles wat concurrenten als de AirPods en AirPods Pro ook doen, voor de helft van de prijs. Ze doen dat wel iets minder goed, en hebben geen functies als ruimtelijk geluid en naadloos wisselen tussen apparaten. Van het eigenzinnige uiterlijk moet je houden, maar één ding is duidelijk: voor dit bedrag zijn dit twee van de meest complete draadloze oordoppen van dit moment.

De Nothing Ear (stick) is er in één zwart-witte uitvoering, de Nothing Ear (1) is er zowel in zwart als wit. De introductieprijs van de Ear (stick) is 119 euro, die van de Ear (1) 149 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Goed geluid
  • Prima actieve ruisonderdrukking (Ear (1))
  • Tof design
  • Flinke accuduur
  • Draadloos oplaadbaar(Ear (1))
  • Fijne bediening
  • Scherpe prijs
  • Transparant doosje heeft nadelen
  • Nergens de beste in

Lees meer over:

Deel via