Apple AirPods 3
Oordoppen (onder 200 euro)

Apple AirPods 3

23-10-2021 22:00 Laatste update: 03-11-2021 16:09

De AirPods zijn voor het eerst echt vernieuwd, en daar waren ze ook wel aan toe. Ze zijn nu kleiner, klinken beter, zijn waterbestendig en hebben een langere accuduur. Ook belangrijk: ze zijn nog altijd niet in-ear.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Toen Apple in 2016 met de AirPods kwam, was het een vrij uniek en vernieuwend idee. De draadloze oordopjes werden een hit, concurrenten schoten overal uit de grond en de rest is geschiedenis. Op een kleine chip-update na waren die originele modellen vijf jaar lang verkrijgbaar. Zeker door de toenemende concurrentie voelden de originele AirPods laatste tijd wat achterhaald, dus is het fijn dat er nu een opvolger is.

De nieuwe AirPods zijn een mooie mix van de reguliere AirPods en de AirPods Pro. Met hun kortere steeltjes en rondere bolletjes lijken ze erg op de AirPods Pro. Cruciaal verschil is dat de AirPods niet in-ear zijn, en de Pro's wel. De Pro's hebben dus ook actieve ruisonderdrukking, maar deze normale AirPods hebben dat niet, maar zijn ook één van de weinige draadloze oordopjes die niet in-ear zijn.

Gelukkig maar, want genoeg mensen houden niet van zo'n dopje van rubber of foam in hun gehoorgang. Ondanks alle verbeteringen voelt in-ear inderdaad nog altijd wat geïsoleerder dan niet-in-ear, en dat heeft voor- en nadelen. Deze AirPods hoor je niet goed op een druk station, maar je doet ze wel een stuk makkelijker in de oren.

Naast het uiterlijk is het verbeterde geluid de meest opvallende vernieuwing van de AirPods. Ze klinken echt veel beter dan de voorgaande AirPods. Dat hebben deze derde generatie AirPods te danken aan twee dingen: iets grotere drivers en de adaptieve equalizer. Een microfoon aan de binnenkant van de AirPods luistert hoe het geluid in je oor weerkaatst, en past het aan. De AirPods Pro deden dat ook al, en blijkbaar maakt dat een hoop verschil. Muziek klinkt voller en helderder en het geluid van de normale AirPods kan zich nu prima meten aan dat van de Pro's.

Ook is er nu ondersteuning voor ruimtelijk geluid. Daarbij wekken de stereo-oordoppen de illusie van een groter soundstage. Kijk je naar een video met Dolby Surround of Dolby Atmos, dan lijkt het geluid van alle kanten te komen en draai je je hoofd, dan draait het geluid niet mee. Die truc is er ook voor muziek in Apple Music: nu nog een klein deel van het aanbod, maar dat groeit per week. Klinkt in eerste instantie misschien als een gimmick, maar als je het eenmaal gewend bent klinkt stereo vrij plat.

Verder hebben de AirPods veel van de andere voordelen van de AirPods Pro. Simpele bediening door in de steeltjes te knijpen: werkt geweldig en je kan met één dopje zowel voor- als achteruit klikken. De dopjes zijn IPX4-waterbestendig, genoeg voor flink wat zweet of een regenbui. De accuduur is ook wat beter: van 24 naar 30 uur in totaal. De dopjes zelf houden het maximaal zes uur vol voor ze het doosje weer in moeten. Het doosje ondersteunt nu standaard draadloos opladen, en kan ook op een MagSafe-lader worden geklikt.

De AirPods derde generatie kosten 199 euro, en zijn daarmee 80 euro goedkoper dan de AirPods Pro. Althans, bij Apple zelf; wie bij andere winkels kijkt kan de AirPods Pro ook voor tegen de 200 euro vinden. Daarmee komt de keuze vooral aan op de vraag: wil je in-ear met actieve noise cancellation, of wil je dat juist niet? Zo nee: kies dan deze AirPods.

De AirPods zijn er enkel in wit en hebben een introductieprijs van 199 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Uitstekend geluid
  • Flinke accuduur
  • Heerlijke bediening
  • Erg simpel in gebruik
  • Compact ontwerp
  • Ruimtelijk geluid
  • IPX4-waterbestendig
  • Geen ruisonderdrukking
  • Relatief duur