© Blizzard

activision blizzard seksisme onderzoek rechtszaak bewijs achterhouden
Documenten vernietigen

Aanklager: gamebedrijf Activision Blizzard houdt bewijs achter in seksisme-zaak

25 augustus 2021 om 08:03
Laatste update: 25 augustus 2021 om 08:03

Gamebedrijf Activision-Blizzard is onlangs door de Amerikaanse staat Californië aangeklaagd wegens intimidatie van vrouwen. Het bedrijf zou nu bewust bewijs achterhouden of vernietigen, stelt de toezichthouder die de aaklacht indiende.

Californië klaagde Activision-Blizzard eind juli aan, na een onderzoek van twee jaar. Tal van misstanden rond seksisme kwamen daarin naar voren, van ongelijke betaling en behandeling van vrouwelijke medewerkers tot intimidatie, grappen over verkrachting en een werkgever die tekort schiet. Zo zouden naaktfoto's van vrouwelijke collega's door mannen worden rondgestuurd, en krijgen vrouwen geen promotie omdat zij zwanger zouden kunnen worden.

Nu stelt de aanklager dat Activision-Blizzard bewust bewijs achterhoudt. Dat zegt het Californische departement voor wonen en werken, de toezichthouder die de aanklacht indiende, meldt Axios. Het gamebedrijf zou het onderzoek van de overheid bewust dwarsbomen. Zo zouden er documenten zijn vernietigd die bewaard moesten blijven.

Juridische trucs

Medewerkers zouden de opdracht krijgen om met advocaten te praten die door Activision-Blizzard zijn ingehuurd. Die gesprekken zijn daarna vertrouwelijk, waardoor de staat er geen toegang toe kan krijgen.

Zowel investeerders als medewerkers hadden eerder al kritiek op die ingehuurde advocaten, omdat het betreffende advocatenkantoor bekend staat als 'vakbondsbrekersorganisatie'. Medewerkers zien daarin de bedoeling om een vereniging van ontevreden medewerkers neer te slaan.

Directeuren en managers weg, gamers kwaad

Het seksisme-onderzoek heeft al geleid tot een aanklacht van een investeerder, het vertrek van een directeur en een staking. Ook in games van Activision en vooral Blizzard laten spelers van zich horen. In de game World of Warcraft organiseren spelers virtuele sit-ins, om daarna hun betaalde account op te zeggen.

Ook vertrokken enkele hooggeplaatste medewerkers van Blizzard. Eerder deze maand gingen Diablo IV-regisseur Luis Barriga en hoofd levelontwerp Jesse McCree weg bij Blizzard, net als World of Warcraft-ontwerper Jonathan LeCraft. Een officiële reden voor het vertrek van de heren werd niet genoemd.

Bekijk ook: Xboxen op je smartphone – werkt het?