Nintendo Switch

'4K-versie Nintendo Switch nog steeds in ontwikkeling'

nintendo switch 4k versie al verspreid onder ontwikkelaars nog steeds op komst
30 september 2021 om 11:53
Laatste update: 30 september 2021 om 11:57

Een 4K-versie van de Nintendo Switch zou nog steeds in ontwikkeling zijn. Elf game-ontwikkelaars zouden van Nintendo de middelen en de opdracht hebben gekregen hun games geschikt te maken voor een 4K-versie van de Switch.

Er gingen eerder dit jaar maandenlang geruchten dat Nintendo zou werken aan een 'Switch Pro' met een oled-scherm en een krachtigere chip voor 4K-games op tv's. In juli onthulde Nintendo de vernieuwde Switch: wel met een oled-scherm, maar niet met de nieuwe chip en ook zonder 4K-ondersteuning. Gamers waren verbaasd, maar zeker elf game-ontwikkelaars waren nog verbaasder, schrijft Bloomberg.

De elf gamestudio's waren namelijk in bezit van een zogenoemde 4K development kit van de Nintendo Switch. Dat is een testmachine waarop games tijdens het ontwikkelen alvast getest kunnen worden, terwijl de uiteindelijke spelcomputer nog niet klaar is.

Zo'n 4K-Switch zou in bezit zijn van verschillende game-ontwikkelaars, van grote uitgevers tot kleine studio's. Er zou onder meer een exemplaar staan bij ontwikkelaar Zynga, tot nu toe bekend van games voor smartphones en de browser.

Nintendo ontkent geruchten

Volgens ingewijden zou een 4K-Switch pas op zijn vroegst eind 2022 verwacht worden. Het vernieuwde model met oled-scherm is vanaf 8 oktober te koop, maar kan in tegenstelling tot de Xbox Series X/S en PlayStation 5 geen games in 4K-afspelen.

Nintendo zegt tegenover Bloomberg en op zijn zakelijke Twitter-account dat er geen plannen zijn voor een nieuwe Switch naast het oled-model. Ook zouden de verhalen van Bloomberg op basis van de elf game-studio's "inaccuraat" zijn, al wil Nintendo niet zeggen welke delen er niet kloppen. Studio Zynga betwiste dat het een ontwikkelaarsversie van een 4K-Switch in huis heeft.

Last van chiptekort

Het is volgens de ingewijde van Bloomberg niet bekend wanneer het ontwerp van de 4K-Switch precies is teruggetrokken. De wijziging zou voortkomen uit de tekorten aan onderdelen: door de coronapandemie is er al maanden een wereldwijd tekort aan chips. Ook Nintendo heeft daar last van. Het is volgens Bloomberg ook mogelijk dat Nintendo besluit de 4K-Switch voorgoed te annuleren.