Waarom James Bond geen iPhone maar een Nokia gebruikt
No Time to Die

Waarom James Bond geen iPhone maar een Nokia gebruikt

30-09-2021 16:48 Laatste update: 17:09

In de nieuwe James Bond-film No Time To Die zijn meerdere Nokia-telefoons te zien, maar de toestellen zijn verouderd. Een nieuwe iPhone zou volgens experts voor een spion waarschijnlijk ook niet veilig genoeg zijn.

In de nieuwe James Bond-film No Time To Die, die vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen draait, zijn volgens media drie Nokia-telefoons te zien: de Nokia 3310, Nokia 7.2 en Nokia 8.3 5G. De eerste is een klassieke Nokia uit het jaar 2000, de andere twee modellen kwamen in 2019 en 2020 op de markt.

De film zou eerst in november 2019 verschijnen maar werd vanwege de coronapandemie meermaals uitgesteld. Daardoor zijn de Nokia 7.2 en Nokia 8.3 5G inmiddels al bijna niet meer verkrijgbaar in ons land. En dat terwijl Nokia-maker HDM fors zal hebben betaald voor de productplacement in No Time To Die. Nokia heeft veel van zijn oude glans verloren en heeft nog maar een piepklein (0,7 procent) marktaandeel.

'Oude Nokia onhandig'

Is zo'n oude Nokia 3310 voor een moderne spion wel praktisch? Critici denken van niet: "Dumbphones, oude telefoons met beperkte software en functies, worden door sommigen gezien als veiliger dan moderne smartphones. Maar je kan er zelfs de meest simpele internettoepassingen niet goed op gebruiken", zegt James Hadley, CEO van cybersecuritybedrijf Immersive Lab, tegen Wired.

Of oude telefoons veiliger zijn, hangt af van de aanpassingen die erop zijn gemaakt, zegt Jake Moore, cybersecurity-expert bij Eset en ex-politieagent. "Meestal hebben oudere apparaten ook meer beveiligingsrisico's, maar als een apparaat goed is ingesteld met beperkte mogelijkheden en op maat gemaakte aanpassingen, dan is het misschien lastiger op afstand te volgen en te bespioneren." 

iPhone-spionagesoftware

Of een nieuwe iPhone momenteel veilig genoeg is voor een spion, dat betwijfelt Moore. Hij wijst op de recent opgedoken spionagesoftware Pegasus, waarmee telefoons konden worden bespioneerd door overheden. Die hadden dan toegang tot vrijwel het hele toestel. Besmetting met Pegasus kon ongemerkt gebeuren.

Pegasus zou onder andere een beveiligingslek in de iMessage-berichtendienst van Apple hebben misbruikt. Apple bracht onlangs een nood-update voor iOS uit om het lek te dichten.

"Als Bond een iPhone-gebruiker was, zou de Pegasus-spyware ongetwijfeld door kwaadwillenden worden gebruikt om hem aan te vallen", zegt Moore tegen Wired. Een iPhone is volgens hem wel een goed toestel voor "het maken van foto's van explosies en achtervolgingen". Maar het downloaden van geheime plannen moeten spionnen volgens hem doen "op een afgesloten terminal die wordt beheerd door een gespecialiseerd team, binnen een beveiligd netwerk". 

Geen schurken met iPhones

In de Bond-films zullen we in elk geval nooit de boeven met een iPhone zien. Regisseur Rian Johnson verklapte vorig jaar dat Apple niet toestaat dat schurken in films Apple-producten gebruiken. 

Geen gewone smartphones

Welke smartphone zou een echte James Bond dan wél gebruiken? In elk geval geen normale Android-telefoon die ook voor consumenten te koop is, denkt Hadley. Hij raadt spionnen aan 'volledig af te zien van het gebruik van reguliere smartphones uit angst voor kwetsbaarheden'. "James Bond heeft een gezonde argwaan over technologie en gaat ervan uit dat alles wat digitaal is kan worden gehackt, getraceerd en gecontroleerd. Zelfs online gaan met een door Q goedgekeurd apparaat brengt risico's met zich mee." 

De beste gadgets van James Bond: