© Microsoft

Windows 11 is verschenen: 11 vragen en antwoorden
Windows 11

Windows 11 is verschenen: 11 vragen en antwoorden

04-10-2021 22:30 Laatste update: 05-10-2021 09:14

Windows 11 is vandaag verschenen. Het is de eerste grote nieuwe Windows-versie in zes jaar. Dit moet je allemaal weten over Windows 11.

Wanneer is Windows 11 beschikbaar?

Windows 11 is sinds maandagavond beschikbaar. Windows 11 zal automatisch aangeboden worden voor geschikte pc's via het update-venster van Windows 10: Instellingen > Windows Update. Gebruikers kunnen de update ook handmatig downloaden vanaf de Windows 11-website.

Moet ik voor Windows 11 betalen?

Windows 11 is gratis voor gebruikers van Windows 10. Wie een oudere versie van Windows heeft, had eerder de kans om gratis te updaten naar Windows 10. Wie nog Windows 7 of Windows 8 gebruikt en de gratis update voor Windows 10 nog niet heeft gebruikt, kan dat met een kleine omweg nog steeds doen. Eenmaal op Windows 10 is de update naar Windows 11 vervolgens ook weer gratis.

Wat zijn de grootste vernieuwingen?

Windows 11 heeft een compleet nieuw uiterlijk, met veel semi-transparante panelen die ogen als matglas, afgeronde hoeken en nieuwe kleuren en animaties. Doel is om de gebruiker sneller op de plaats van bestemming te krijgen: dat geldt ook voor het nieuwe Start-menu. Geef die vernieuwingen een kans, ook al ben je bepaalde aspecten van Windows al jaren gewend.

Met de nieuwe functie Desktops kunnen gebruikers meerdere bureaubladen tegelijk gebruiken. Er kan horizontaal tussen die bureaubladen gewisseld worden, handig om bijvoorbeeld één bureaublad voor privé en een andere voor werk in te richten, of eentje met alleen maar plan-apps. Er komen bovendien meer manieren om meerdere apps tegelijk schermvullend te gebruiken: niet alleen naast elkaar, maar ook boven elkaar.

Nieuw zijn ook Widgets: kleine venstertjes met informatie die vanaf de linkerkant het scherm in schuiven. Blokjes tonen het weer, je kalender, takenlijst en recente bestanden. In eerste instantie zijn er alleen widgets van Microsoft zelf, op termijn komen er ook widgets van derden.

Microsoft Teams is tijdens de pandemie sterk in populariteit gegroeid. Nu zit de app dieper ingebouwd in Windows 11. Teams staat dan standaard in de taakbalk, en maakt het makkelijker om met contacten te chatten of een audio- of videogesprek te houden.

Verder heeft Windows 11 ondersteuning voor Dynamic Refresh Rate, waarbij de verversingssnelheid van het scherm wordt aangepast op het gebruik. Windows 11 kan automatisch wisselen tussen 120Hz bij scrollen en 60Hz bij bijvoorbeeld het kijken van een video. Dat moet zowel prettiger kijken als zuiniger zijn voor de accuduur.

Het nieuwe Start-menu van Windows 11.

Kan ik ook het oude startmenu houden?

Gelukkig wel. Standaard zal Windows 11 het bekende Start-menu in het midden van het scherm tonen, in een bredere opstelling die meer informatie toont. Maar in het menu Personalisatie van de instellingen kunnen gebruikers kiezen om het Start-menu links in beeld te plaatsen. Ook andere vernauwingen aan het Start-menu en de taakbalk kunnen daar worden aangepast.

Moet ik updaten, of kan ik ook Windows 10 blijven gebruiken?

Een update is en blijft helemaal vrijwillig. Je kan de update weigeren, en in eerste instantie is dat misschien nog verstandig ook. Als je afhankelijk bent van bepaalde software, is het verstandig om de kat uit de boom te kijken. Werkt de software zonder problemen op Windows 11, en heb je geen bezwaren? Dan kan je veilig updaten.

Je hebt tot oktober 2025 om de update af te houden. Over vier jaar stopt met Microsoft met de ondersteuning van Windows 10. Het gaat dan om de thuisversies: Windows 10 Home en Pro. De zakelijke versie van Windows krijgen vaak nog wat langer updates. Voor de meeste gebruikers verschijnen vanaf dat moment alleen nog cruciale updates: overstappen naar Windows 11 is dan beter.

Is mijn computer geschikt voor Windows 11?

Dat is nog maar de vraag. Voor het eerst in jaren heeft Microsoft de systeemeisen voor Windows verhoogd. Microsoft heeft een speciale app waarmee je kan controleren of je huidige pc geschikt is voor Windows 11. Computers van pakweg de laatste vier jaar zijn sowieso geschikt voor Windows 11. Veel oudere computers kunnen Windows 11 ook installeren, maar zouden volgens Microsoft dan vaker kunnen crashen. Die computers krijgen de update dan ook niet automatisch aangeboden, en moeten handmatig upgraden.

Wat moet ik doen voordat ik upgrade naar Windows 11?

Een backup is altijd verstandig, een dubbele backup nog beter. Zeker als je voor werk afhankelijk bent van je bestanden is het slim om deze naar een externe schijf de kopiëren, en daarnaast naar een backup-methode in de cloud of desnoods een handmatige cloudmap.

Houd er daarnaast rekening mee dat een volledige update naar Windows 11 aardig wat tijd in beslag kan nemen. Start de update alleen als je de komende uren geen gebruik hoeft te maken van je computer. Houd daarnaast rekening met wat extra tijd voor de eerste kennismaking, en om alles naar je hand te zetten.

Android-apps op Windows 11: vanaf wanneer is dat mogelijk?

Eén van de grootste toevoegingen van Windows 11 is de mogelijkheid om Android-apps op je computer te draaien. Helaas is die functie onlangs uitgesteld tot ergens in 2022. Wanneer precies is nog niet duidelijk. Als het zover is, krijgen gebruikers toegang tot Android-apps via de Microsoft Store, waar de Amazon Appstore aan wordt gekoppeld.

De nieuwe widgets in Windows 11.

Windows 11 voegt meerdere appwinkels samen. Wat heb ik daar aan?

De appwinkel van Microsoft biedt gebruikers één plek om makkelijk en vertrouwd apps te installeren die door Microsoft zijn gecontroleerd. Het aanbod van Microsoft zelf is echter beperkt, en dus opent het bedrijf de deuren voor vertrouwde partners. De eerste twee zijn zoals gezegd Amazon, voor Android apps, en Epic Games. Spellen als Fortnite zijn straks dus vanuit de Microsoft Store te downloaden, zonder dat een losse appwinkel geïnstalleerd hoeft te worden. Ook handig voor gebruikers die geen externe software mogen installeren, maar wel toestemming hebben voor apps uit de store van Microsoft.

Ik game graag, wat biedt Windows 11 voor gamers?

Windows 11 voegt de functie Auto HDR toe. Gamers met een geschikt scherm met HDR-functie, kunnen bestaande games dan automatisch weergeven in HDR. De game hoeft dan niet geüpdate te worden, en toch zijn de heldere delen van games dan helderder, terwijl donkere delen geen detail verliezen.

Windows 11 krijgt ook een Xbox-functie: Direct Storage. Gebruikers met snelle NVMe SSD-opslag kunnen games dan veel sneller laden dan tot nu toe mogelijk was. Ook zit de Xbox App straks in Windows 11 gebouwd, waardoor het stukken makkelijker wordt om games lokaal te spelen of te streamen via een Game Pass Ultimate-abonnement.

Wat nou als Windows 11 tegenvalt? Kan ik terug naar Windows 10?

Dat kan, maar wacht niet te lang: je hebt maar tien dagen om de update terug te draaien met behoud van je bestanden en instellingen. Na die tien dagen kun je ook nog terug, maar zul je zelf handmatig een backup moeten doen en een volledige nieuwe Windows 10-installatie moeten uitvoeren.

Het terugdraaien van Windows 11 naar 10 kan via Instellingen > Update & Veiligheid > Herstellen.

Volg ook onze updates over Windows 11.