apple airpods 3 draadloze oordoppen
Nieuwe AirPods

Apple onthult nieuwe AirPods: kortere steeltjes, langere accuduur

18 oktober om 17:17
Laatste update: 25 oktober om 17:24

Apple heeft vanavond de nieuwe versie van de draadloze oordoppen AirPods onthuld. Voor het eerst hebben de normale AirPods een nieuw ontwerp gekregen. Het vorige ontwerp dateerde alweer uit 2016 en het binnenwerk werd begin 2019 voor het laatst vernieuwd.

Review: AirPods 3

De nieuwe AirPods lijken uiterlijk meer op de duurdere AirPods Pro, die eind 2019 verschenen. De nieuwe oordopjes hebben kortere steeltjes, maar zijn in tegenstelling tot de AirPods Pro niet in-ear. De nieuwe AirPods hebben geen actieve ruisonderdrukking zoals de AirPods Pro, maar bieden wel nieuwe geluidsfuncties. 

Ruimtelijk geluid

Zo ondersteunen de nieuwe AirPods ruimtelijk geluid, de functie om met oordopjes naar Dolby Atmos en ander surround-geluid te luisteren. De functie werkt in tal van streamingdiensten zoals Netflix en Apple TV+ en bij muziekdienst Apple Music.

Geluid moet dankzij de functie ruimtelijker klinken, en als gebruikers hun hoofd draaien, klinkt het alsof ze in de dezelfde ruimte als de muziek zijn.

Zweetbestendig

De nieuwe AirPods zijn ook zweet- en waterbestendig, volgens de IPX4-norm. Apple zegt ook de microfoontjes te hebben verbeterd.

Betere accuduur

Apple belooft dat de accuduur van de nieuwe AirPods is verbeterd. De originele AirPods hadden een accuduur van in totaal 24 uur inclusief laaddoosje, en hielden het maximaal 5 uur buiten dat doosje vol. Met de nieuwe AirPods haal je 6 uur buiten het doosje om en in totaal 30 uur inclusief oplaaddoosje.

De nieuwe AirPods ondersteunen functies die ook al in de AirPods Pro en AirPods Max zitten.

AirPods terugvinden

Met de Zoek mijn-functie op Apple-apparaten kunnen gebruikers hun AirPods makkelijker terugvinden. Niet alleen de laatste maar ook de huidige locatie wordt op de kaart getoond, ook als de gebruiker zelf buiten bereik is. Is de gebruiker wel binnen bereik, kan de afstand tot de AirPods nauwkeurig worden getoond, zodat gebruikers de oordopjes bijvoorbeeld in een la of tussen de kussens van de bank kunnen vinden.

Voor het eerst worden de reguliere AirPods nu standaard geleverd met een draadloos oplaadbaar laaddoosje. Voorheen vroeg Apple daar een meerprijs voor.

De nieuwe AirPods kosten in Nederland 199 euro. Ze zijn vanaf vandaag te bestellen en worden vanaf volgende week geleverd. De vorige generatie AirPods blijft ook verkrijgbaar, voor 149 euro.

Ook nieuwe MacBook Pro's

Apple kondigde vanavond ook de nieuwe MacBook Pro-laptops aan in versies met 14 en 16 inch schermen. De nieuwe laptops hebben onder meer snellere eigen chips van Apple.