Record-kwartaal voor Xbox

Microsoft doet goede zaken met games en Office

microsoft windows xbox office 365 azure cloud
27 oktober 2021 om 09:38
Laatste update: 27 oktober 2021 om 09:41

Microsoft draaide het afgelopen kwartaal een winst van 45,3 miljard dollar, vooral dankzij sterke prestaties op het gebied van gaming, Office en clouddiensten.

Door de aanhoudende vraag naar de Xbox Series X/S groeide de winst van de hardware-tak van Microsoft met 166 procent ten opzichte van vorig jaar, toen de spelcomputers nog moesten verschijnen. Dat meldt Microsoft in zijn nieuwste kwartaalcijfers.

De vraag naar de nieuwe Xboxen blijft tot zeker volgend jaar nog hoger dan het aanbod, zei de Xbox-topman onlangs.

De winst van de gametak kwam afgelopen kwartaal op 3,6 miljard dollar, 16 procent meer dan vorig jaar en het meest succesvolle tweede kwartaal ooit wat betreft games. Die winst lijkt vooral uit de verkopen van spelcomputers te komen: de winst uit content en diensten groeide afgelopen kwartaal maar 2 procent.

Game Pass

Volgens Microsoft zat er "enige groei" in Game Pass-abonnementen, maar niet dermate dat er nieuwe cijfers worden genoemd. Het meest recente aantal abonnees stamt uit januari 2021, toen waren er 18 miljoen actieve Game Pass-abonnementen.

Office en clouddiensten

Zoals gewoonlijk moet Microsoft het vooral hebben van zijn clouddiensten. De winst uit intelligente clouddiensten groeide afgelopen kwartaal 31 procent ten opzichte van vorig jaar, de winst uit Azure en aanverwante diensten groeide met 50 procent.

Microsoft 365

Ook het Microsoft 365-abonnement blijft succesvol, met nu 54,1 miljoen abonnees: 19 procent meer dan een jaar geleden. Office-producten en diensten zorgden afgelopen kwartaal voor 10 procent meer winst dan een jaar geleden.

De Surface-hardwaretak van Microsoft doet het minder goed, ondanks de eerder verschenen Surface Laptop 4 en Surface Pro 7 Plus. De winst van de Surface-tak is met 17 procent gedaald afgelopen kwartaal, wat volgens Microsoft vooral te wijten is aan de sterke prestaties vorig jaar. Voor het volgende kwartaal verwacht Microsoft opnieuw een daling van de Surface-winst.

Windows 11: dit zijn de vernieuwingen