Musk wil satellietinternet in Amazone bieden: 'Ontbossing bestrijden'
Online in het regenwoud

Musk wil satellietinternet in Amazone bieden: 'Ontbossing bestrijden'

17-11-2021 10:15 Laatste update: 10:15

Tesla-baas Elon Musk wil met het satellietnetwerk Starlink internet gaan aanbieden in de Amazone, het tropische regenwoud in Brazilië. De verbindingen moeten helpen bij de strijd tegen illegale houtkap.

Musk heeft dat gezegd na een overleg met de Braziliaanse minister van Communicatie. Het satellietinternet van Starlink kan volgens Musk en de minister helpen bij de bestrijding van illegale ontbossing en bosbranden.

"Met betere verbindingen kunnen we het behoud van de Amazone helpen verzekeren en het gebied monitoren op illegale houtkap", zei Musk na het overleg in een video op Twitter.

De Amazone is het grootste tropische regenwoud op aarde. Brazilië beloofde onlangs op de klimaattop in Glasgow meer te doen om de ontbossing tegen te gaan.

Internet via satellieten

Starlink, een onderdeel van het ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft al ruim 1600 satellieten rond de aarde. Daarmee biedt het in twintig landen, waaronder Nederland, al internet aan.

"We kijken ernaar uit om internettoegang aan te bieden aan mensen die nu niet of nauwelijks online zijn, bijvoorbeeld in scholen en ziekenhuizen op afgelegen plekken", aldus Musk.

Miljardenstrijd met Amazon

SpaceX investeert vele miljarden in het satellietnetwerk. Het bedrijf heeft al goedkeuring om minstens 12 duizend internetsatellieten te lanceren. In juni meldde SpaceX dat het tot dan toe een half miljoen bestellingen voor Starlink had ontvangen. Er waren toen ruim honderdduizend actieve gebruikers. 

Het bedrijf onderhandelt nog met luchtvaartmaatschappijen over het aanbieden van internet aan boord van vliegtuigen

Concurrent Amazon investeert ook fors in een eigen netwerk van internetsatellieten, waarvoor het eind 2022 de eerste prototypes wil lanceren. 

Kritiek

Er klinkt ook kritiek op de satellietplannen. Het grote aantal satellieten zou voor lichtvervuiling kunnen zorgen, en zou astronomie moeilijker kunnen maken. 

Getest: satellietinternet van Starlink