'Booster vanaf februari nodig voor groen vinkje in Coronacheck-app'
Coronacheck-app

'Booster vanaf februari nodig voor groen vinkje in Coronacheck-app'

21-12-2021 17:33 Laatste update: 17:57

Wie vanaf februari een coronatoegangsbewijs wil aanmaken voor gebruik in Nederland, zal waarschijnlijk ook een boosterprik moeten nemen.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt van plan te zijn de nieuwe Europese regels voor het internationale bewijs over te nemen, en die ook tegelijk in te laten gaan. Hij zei ook de regels voor herstelbewijzen en vaccinatiebewijzen voor jongeren tot 18 jaar aan te willen passen.

Eerder dinsdag kondigde de Europese Commissie aan dat de geldigheid van het Europese vaccinatiebewijs vanaf 1 februari teruggebracht wordt tot 270 dagen. Daarna zal een booster nodig zijn om het bewijs te verlengen. Een herstelbewijs na een aangetoonde infectie is 180 dagen geldig.

De Jonge heeft steeds bepleit dat de regels voor het Europese digitale coronacertificaat (dcc) gelijk moet zijn aan het Nederlandse coronatoegangsbewijs (ctb) in de CoronaCheck-app. Dat is op dit moment ook al zo. 

De minister houdt er rekening mee dat mensen die jonger zijn dan 18 jaar op enig moment geboosterd moeten worden voor hun dcc of ctb. Boosterprikken zijn nu alleen nog goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 18 jaar en ouder, maar volgens De Jonge kan je er "gevoeglijk van uitgaan" dat het middel ook voor jongere groepen goedgekeurd zal worden. Als dat gebeurt, zal hij dat "ook meenemen in de aanpassing van het ctb".

Zelf toevoegen positieve coronatest

Het demissionaire kabinet onderzoekt ook de mogelijkheid om mensen vrijwillig hun positieve coronatest te laten invoeren in de CoronaCheck-app. Daarmee wordt het groene vinkje tijdelijk ingetrokken. De app is bedoeld om te kunnen checken of mensen getest zijn op het coronavirus, hersteld zijn of gevaccineerd.

Momenteel is een groen vinkje in de app echter niet meer in te trekken, bijvoorbeeld als een gevaccineerde besmet raakt. Vanwege strenge privacyeisen is het ctb in de app niet gekoppeld aan een bepaald persoon.

"Dit vraagt uiteraard om medewerking van de gebruiker", schrijft De Jonge over een vrijwillige toevoegoptie. De "goedwillende mensen" die dat doen, zullen zich naar zijn inschatting nu ook al aan de regels houden. 

QR-codes en groen vinkje

Met het dcc kunnen mensen die voldoen aan de eisen makkelijk tussen Europese landen reizen. Het Nederlandse ctb werd onder meer gebruikt om mee naar sportwedstrijden en cafés te kunnen. Beide bewijzen kunnen gecontroleerd worden door een QR-code te scannen.

De Nederlandse code voor het ctb laat dan slechts een groen vinkje en enkele details voor identificatie zien. Na het scannen toont de Europese QR-code meer details, zoals het middel waarmee iemand is gevaccineerd en de datum waarop iemand is gevaccineerd.

Het dcc ging op 1 juli van start en valt onder Europese regelgeving die volgend jaar op 1 juli vervalt. Mogelijk wordt dit verlengd. Daar wordt in het voorjaar naar gekeken, als de Europese Commissie met een rapport komt over het functioneren van het certificaat.

QR-codes: zo werken ze