© Google

'Google werkt aan nieuwe versie AR-bril'
Opvolger Google Glass?

'Google werkt aan nieuwe versie AR-bril'

31-12-2021 12:53 Laatste update: 12:54

Google zou werken aan een opvolger van zijn slimme bril Google Glass. De bril zou onderdeel zijn van een nieuw project rond augmented reality.

Dat schrijft The New York Times in een verhaal over de metaverse, de gedeelde virtuele wereld waar techreuzen toekomst in zien. Google werkt volgens de krant aan "een nieuw project" rond augmented reality (AR), waarbij er beelden over de werkelijkheid worden getoond.

Het Google-project zou zijn ontstaan na de overname van North, de maker van slimme brillen Focals, vorig jaar. De bril van North kon beelden in het blikveld van dragers projecteren en zag eruit als een normale bril. 

Medewerkers van North werken nu voor de hardware-afdeling bij Google, waar ook de Pixel-smartphones en de Nest-apparaten toe behoren. Google weigerde tegenover de krant commentaar.

Google Glass

Google kwam in 2013 met de Google Glass, maar die bril werd geen groot succes, mede door het opvallende uiterlijk en privacyzorgen. De bril kon filmen met een ingebouwde camera. 

Een versie van Google Glass voor bedrijven bleef wel bestaan en wordt onder andere gebruikt door medewerkers in fabrieken en distributiecentra. Zij kunnen met de informatie in hun blikveld bijvoorbeeld sneller de weg vinden of instructies krijgen.

Apple, Microsoft en Meta

Meer grote techbedrijven werken aan augmented reality-brillen. Microsoft heeft zijn HoloLens en Facebook-bedrijf Meta ontwikkelt ook VR- en AR-brillen. 

Volgens geruchten zou ook Apple de markt voor slimme brillen gaan betreden: de iPhone-maker zou eind 2022 zijn eerste augmented reality-bril willen uitbrengen. Het zou eerst gaan om een headset die zowel voor AR als VR zou zijn te gebruiken. De bril zou onder meer zijn te bedienen via handgebaren.

Kijk ook: Google Pixels 6