© The Information

'Apple wil iPhone binnen tien jaar met AR-bril vervangen, eerste model over een jaar'
Augmented reality

'Apple wil iPhone binnen tien jaar met AR-bril vervangen, eerste model over een jaar'

26-11-2021 11:27 Laatste update: 11:27

Apple zou eind 2022 zijn eerste augmented reality-bril willen uitbrengen. Binnen tien jaar zouden dergelijke brillen de iPhone gaan vervangen.

Dat schrijft de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo, melden MacRumors en 9to5Mac. De Apple-bril zal onafhankelijk van de iPhone werken, voorspelt Kuo. "Op die manier heeft het zijn eigen ecosysteem om de meest complete en flexibele gebruikerservaring te bieden", schrijft de analist.

Bij augmented reality zien gebruikers hun echte omgeving, die wordt aangevuld met virtuele elementen. Een geavanceerde bril zou een smartphone overbodig maken, door als het ware een virtuele telefoon in de hand van de gebruiker te projecteren. "Er zijn nu ruim een miljard actieve iPhone-gebruikers. Als Apple's doel is om de iPhone binnen tien jaar met AR te vervangen, betekent dat dat Apple in die periode minstens een miljard AR-apparaten gaat verkopen", aldus Kuo.

'Bril krijgt krachtige M1-chip'

De eerste bril, waar al lang geruchten over rondgaan, verschijnt volgens Kuo in het vierde kwartaal van 2022. De bril zal gebruikmaken van een eigen Apple-chip, die erg zou lijken op de M1-chip die in huidige MacBooks en iMacs zit. Die snelle chip zou nodig zijn vanwege de vele camera's op de bril.

Er zouden zes tot acht camera's op de Apple-bril komen, die beelden rondom de gebruiker vastleggen, analyseren en voorzien van virtuele elementen. Die constante analyse van livebeelden kost veel rekenkracht.

4K-schermen en hoge prijs

Apple zou de beelden op zijn eerste bril willen tonen via twee 4K-oledschermpjes van Sony. Ook dat kost veel rekenkracht, en moet zorgen voor scherpere beelden dan bij de meeste huidige VR-brillen.

Onlangs wees Bloomberg ook al op een verschijning van een Apple-bril ergens in 2022. Dat eerste model zou vrij duur zijn: geruchten wijzen op een prijs van 3.000 dollar. Daarmee zou de bril vooral gericht zijn op appmakers, die dan apps kunnen maken zodat een latere, goedkopere bril genoeg toepassingen heeft voor het bredere publiek.

Bekijk ook: Videovergaderen gaat straks met VR-bril op