NFT's

'Handel in NFT's vorig jaar goed voor 36 miljard euro'

Handel in NFT's goed voor 36 miljard euro in 2021
7 januari 2022 om 07:44
Laatste update: 7 januari 2022 om 08:18

De verkoop van non-fungible tokens (NFT's), een digitaal certificaat van echtheid voor digitale voorwerpen, heeft vorig jaar bijna 36 miljard euro opgeleverd.

Dat meldt marktonderzoeker Chainalysis. Het bedrijf keek naar transacties rond NFT's via de blockchain voor cryptomunt Ethereum. Die blockchain, een soort decentraal orderboek dat overal tegelijk wordt bijgewerkt, staat ook open voor andere crypto's en is voor de handel in NFT's veruit het populairste netwerk.

Een NFT is een niet-uitwisselbare code die beveiligd wordt door blockchain-technologie en aangeeft dat de eigenaar ervan een digitaal object bezit. 

Lucratieve veilingen

NFT's zijn sinds begin 2021 in opkomst en leveren bij online-veilingen soms al miljoenenbedragen op.

Zo werd het eerste bericht op Twitter door oprichter Jack Dorsey geveild voor 2,9 miljoen dollar, ook al is het berichtje eenvoudig te kopiëren of te retweeten. De eerste broncode voor het World Wide Web leverde al 5,4 miljoen dollar op en de eerste sms ooit kreeg voor 107.000 euro een nieuwe eigenaar.

Zo werken NFT's:

NFT-markt bijna even groot als fysieke kunst

NFT's bieden kunstenaars en andere creatievelingen die vooral digitale creaties een nieuwe mogelijkheid om te verdienen aan hun werk. Maar omdat er soms gigantische bedragen worden betaald voor plaatjes, video's en andere bestanen die eindeloos te kopiëren zijn, noemen sommige critici NFT's een luchtbel.

De markt voor NFT's nadert volgens de schattingen van Chainalysis de omvang van de markt voor fysieke kunst of antiek. Volgens onderzoek van kunstbeurs Art Basel en zakenbank UBS werd in 2020 voor iets meer dan 50 miljard dollar aan kunst en antiek verkocht, hoewel de coronapandemie dat jaar impact had op kunstbeurzen.