CES 2022

Rare robots en gekke gadgets stalen de show op techbeurs CES

gadgets robots robot gadget ces 2022
7 januari 2022 om 22:44
Laatste update: 9 januari 2022 om 19:01

Op de grote techbeurs CES waren deze week weer veel vreemde gadgets, curieuze uitvindingen en ambitieuze toekomstvisies te zien. Een greep uit het aanbod van 2022.

Kijk ook: hoogtepunten van CES 2022.

Verwacht in 2022: de eerste Apple-bril en een Nederlandse auto.

Aan opmerkelijke robots is op de CES-beursvloer al nooit een gebrek, maar dit jaar leken ze vreemder dan ooit. Het robotje Amagami Ham Ham ziet er bijvoorbeeld uit als een schattig pluche huisdier, maar is bedoeld om op je vinger bijten. Dat moet mensen "hetzelfde aangename gevoel geven als wanneer een baby of huisdier je zachtjes in je vingers bijt", zeggen de Japanse makers. "Momenten van geluk geven als mensen dat nodig hebben", zo omschreef de CEO van fabrikant Yukai Engineering het robotje, dat is gebaseerd op een personage uit een Japanse serie.  

Yukai Engineering zegt met zijn algoritmes ervoor te zorgen dat de bijtpatronen van de Ham Ham-robot niet te eentonig worden. De Amagami Ham Ham verschijnt over een paar maanden als een crowdfundingcampagne en moet zo'n 30 dollar gaan kosten. 

Humanoid Ameca

Ook een rare robot die in de weken voor de CES al wereldwijd viral ging: de humanoid Ameca van Engineered Arts. Deze mensachtige robot liet bijna-realistische gezichtsuitdrukkingen zien. Maar 'bijna' is ook 'net niet', waardoor de robot er vooral eng uitziet. De Ameca is het resultaat van 20 jaar werk op robotica-gebied. De humanoid werkt met kunstmatige intelligentie en allerlei technieken voor het nabootsen van menselijke gebaren en expressies. Morgan Roe van Engineered Arts omschrijft de robot als "een niet-bedreigende, genderneutrale integratie in een inclusieve samenleving".

Massage-robot

Over robots gesproken: de automatische massagetafel van Massage Robotics kan je masseren met twee robotarmen en reageert op spraakcommando's. Dit is nog geen betaalbare oplossing voor thuiswerkers: het apparaat heeft een prijskaartje van 300 duizend dollar.

Scherm gebogen over jou (in plaats van andersom)

Met een ander massage-apparaat kwam LG in de vorm van een massagestoel waarin een groot gebogen oled-scherm is geïntegreerd. Dat scherm kan meedraaien en kantelen met de zitpositie van de stoel, zodat je zo ontspannen mogelijk moet kunnen bingewatchen.

LG liet ook een hometrainer zien met eveneens een gebogen scherm. Daarbij loopt het langwerpige scherm tot over je hoofd door. Dat moet het volgens LG meer voelen alsof je buiten fietst, met beelden van de weg voor je en boven je hoofd beelden van boomtakken. Over de prijzen en beschikbaarheid is nog niets bekend.

Halsband meet hoe gezond je hond is

Invoxia kwam op de CES met een GPS-halsband voor honden die ook allerlei gezondheidsfactoren van de viervoeter kan meten. De halsband heeft kleine radarsensoren die door de vacht van honden heen hun ademhaling en hartslag "naadloos en op een niet-invasieve manier" kunnen meten. Normaal gesproken zouden daar elektroden voor de hond geplakt moeten worden.

De halsband (vanaf 99 euro) kan de baasjes van honden waarschuwen voor veranderingen in de fysieke waarden die kunnen wijzen op een medisch probleem. Daarnaast worden alle dagelijkse activiteiten door de halsband bijgehouden: wandelen, rennen, krabben, eten, drinken, blaffen en rusten. Dankzij de GPS-module kunnen baasjes ook zien waar hun hond precies is. 

Auto verschiet van kleur

BMW showde een auto die met een druk op de knop van kleur kan veranderen. De buitenkant van de wagen is helemaal voorzien van e-Ink, dezelfde technologie als in e-readers zit. Voordeel is dat je direct kan wisselen van een bepaalde tint, patroon of tekst, en dat het verder vrijwel geen energie kost. Of zo'n auto de weg op mag, is nog maar de vraag. Voorlopig is het een onderzoeksproject, waarbij BMW ook potentie ziet in gebruik in het interieur van auto's.

Coronatest? Even blazen

Op de CES werd ook een blaastest gedemonstreerd die binnen seconden zou detecteren of je besmet bent met corona. De ViraWarn van het bedrijf Opteev trok veel vrijwillige testpersonen op de beurs. Je ademt in een klein mondstuk en krijgt binnen 5 seconden het resultaat: groen voor 'negatief' of rood voor 'positief'. Het kleine apparaatje kan tot 200 COVID-19-tests uitvoeren per vervangbare cartridge, zegt het Amerikaanse bedrijf. 

Zelfrijdende pods

Hyundai presenteerde op de CES een toekomstvisie rond robots en autonome voertuigen in het dagelijks leven, waarbij robots desgewenst op afstand mensen kunnen vervangen, ook in de virtuele metaverse. Naast robots zet Hyundai ook in op zelfrijdende pods, die het Mother Shuttles noemt, met plek voor één persoon. Die komen naar je toe gereden en brengen je daarna autonoom naar je bestemming. Voordat deze pods op straat rondzoeven, zijn we vele CES-beurzen verder.