microsoft xbox overname activision blizzard 68,7 miljard dollar games
Game-overname

Microsoft neemt gamereus Activision Blizzard over voor ruim 60 miljard euro

18 januari 2022 om 14:24
Laatste update: 19 januari 2022 om 20:13

Microsoft neemt de grote game-ontwikkelaar en -uitgever Activision Blizzard over. Het bedrijf achter Call of Duty, World of Warcraft en Candy Crush heeft een marktwaarde van 54 miljard dollar en worstelde de afgelopen tijd met een schandaal rond seksueel misbruik.

Microsoft heeft de overname vandaag bekendgemaakt. Microsoft betaalt 68,7 miljard dollar (ruim 60 miljard euro) voor de gamereus.  

Het is voor Microsoft de tweede grote overname op gamegebied. In 2020 nam Microsoft al Bethesda over, de maker van titels als DOOM en The Elder Scrolls. Die overname werd vorig jaar goedgekeurd. Ook de overname van Activision Blizzard moet eerst nog langs de autoriteiten. 

Miljarden omzet per jaar

Activision Blizzard heeft een jaaromzet van 8 miljard dollar. Met een marktwaarde van 54 miljard dollar is het de op twee na grootste beursgenoteerde game-uitgever, na Sony PlayStation en Tencent Games. Activision Blizzard heeft 10.000 medewerkers.

"Als de overname rond is, zal Microsoft 's werelds derde grootste gamebedrijf worden op basis van omzet, na Tencent en Sony", aldus Microsoft. Na de overname heeft Microsoft 30 interne game-studio's onder zich.

25 miljoen Game Pass-abonnees

De games van Activision Blizzard zullen deel gaan uitmaken van Game Pass, het game-abonnement van Microsoft. Voor een vast bedrag per maand hebben spelers dan onbeperkt toegang tot een groeiend aanbod games. Microsoft stelt wel dat "een deel" van de games van Activision Blizzard ook voor de PlayStation zullen blijven verschijnen: hoe en wat is nog niet bekend.

Game Pass heeft intussen een nieuwe mijlpaal van 25 miljoen spelers bereikt, maakte Microsoft dinsdag ook bekend. "Met de bijna 400 miljoen maandelijks actieve spelers van Activision Blizzard-games, zal deze overname van Game Pass één van de grootste game-verzamelingen in de markt maken", aldus Microsoft.

Omstreden cultuur binnen Activision Blizzard

Activision Blizzard is de laatste maanden negatief in het nieuws. Steeds meer vrouwelijke medewerkers kwamen naar buiten met meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag van mannelijke managers. Ook zouden vrouwen binnen het bedrijf structureel minder perspectief op promoties hebben dan hun mannelijke collega's.

Inmiddels zijn er al tientallen medewerkers ontslagen of vertrokken bij de uitgever. Activision Blizzard-topman Bobby Kotick zou volgens sommigen hebben meegewerkt aan een doofpotcultuur rond het seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toch blijft Kotick voorlopig aan als CEO, ook na de overname door Microsoft. Kotick komt dan onder Microsoft Gaming-CEO Phil Spencer te staan.

Luister ook de Bright Podcast over de Activision-overname:

Nooit meer games kopen: streamend spelen