© Starlink

Satelliet-internet Starlink krijgt versie met hogere snelheden

De nieuwe satellietschotel van Starlink

Internet via satelliet

Satelliet-internet Starlink krijgt versie met hogere snelheden

02-02-2022 15:26 Laatste update: 15:29

Starlink, het internetbedrijf van SpaceX, heeft een premiumversie van zijn satelliet-internet aangekondigd. Met een nieuwe schotelantenne zijn snelheden tot 500 Mbps mogelijk, een verdubbeling vergeleken met de normale versie.

Het nieuwe abonnement met downloadsnelheden van 150 tot 500 Mbps werd vandaag op Twitter aangekondigd door Elon Musk. Tegelijkertijd verscheen het product ook op de website van Starlink.

De huidige Starlink-schotel biedt snelheden van 50 tot 250 Mbps aan. De premiumversie moet ook de uploadsnelheden verdubbelen, van 10 tot 20 Mbps naar 20 tot 40 Mbps. 

Veel duurder

De upgrade is allesbehalve goedkoop. Wie wil genieten van de hogere downloadsnelheden zal 2500 dollar moeten neertellen voor de antenne en 500 dollar per maand voor het abonnement. Dat is fors meer dan de normale dienst, die in Nederland 99 euro per maand kost, plus 499 euro als eenmalige kosten. In de VS kost die dienst 99 dollar per maand, waardoor het aannemelijk is dat de premiumversie 500 euro per maand zal gaan kosten. 

De dienst zal vooral gericht zijn op bedrijven en de eerste leveringen zullen vanaf het tweede kwartaal plaatsvinden. De premiumabonnees zullen volgens het bedrijf ook een stabielere verbinding hebben tijdens extreme weersomstandigheden. 

Duizenden satellieten

Starlink belooft gebruikers wereldwijd te voorzien van snel en betrouwbaar internet. Het bedrijf wil dat doen door een constellatie van duizenden satellieten te gebruiken, om zo op elke plek op aarde een verbinding te kunnen maken.

Intussen zijn al zo’n tweeduizend satellieten van Starlink de ruimte ingeschoten, maar het bedrijf wil dat uiteindelijk opschalen naar maar liefst 42.000. 

Kritiek

Er klinkt ook kritiek op de plannen van Starlink om de aarde te omringen met een netwerk van satellieten. Critici, zoals het Europees ruimteagentschap ESA, stellen dat Musk geen ruimte overlaat voor anderen. China beweert dat zijn ruimtestation dreigt te botsen met de satellieten en de grote hoeveelheid ervan zou het volgens astronomen wel eens moeilijker kunnen maken om onderzoek te voeren. 

Musk reageerde op de kritiek door te zeggen dat de ruimte groot genoeg is, en de satellieten heel klein. Hij vergeleek de situatie eind vorig jaar nog met de twee miljard auto’s op aarde, maar volgens critici vergelijkt hij appels met peren. De satellieten bewegen met zo’n 17.000 kilometer per uur, waardoor een botsing al snel grote gevolgen kan hebben. Dat zou ook toekomstige ruimtemissies een stuk moeilijker kunnen maken.

Bekijk ook: Starlink getest