F1 kijken

Formule 1-uitzendingen Viaplay ook te zien op tv-kanalen

8 februari 2022 om 15:34
Laatste update: 11 februari 2022 om 12:32

De Formule 1-uitzendingen van Viaplay zullen ook op lineaire tv-kanalen bij Nederlandse providers te bekijken zijn. De zenders zijn alleen voor abonnees van de dienst beschikbaar.

Het Zweedse Nordic Entertainment Group (NENT), dat de uitzendrechten voor de Formule 1 in Nederland bezit, lanceert de streamingdienst Viaplay op 1 maart in ons land. Op 20 maart staat de eerste Formule 1-race van het nieuwe seizoen op het programma.

De Formule 1-uitzendingen van Viaplay worden uitgezonden op nieuwe lineaire tv-kanalen bij grote Nederlandse providers, bevestigt NENT. Daardoor hoeven Viaplay-abonnees de beelden niet te streamen via internet. Dat kan de providers grote hoeveelheden dataverkeer schelen.

"We lanceren een lineair F1-kanaal in Nederland om een vlotte en klantvriendelijke introductie tot Viaplay te garanderen", zegt een woordvoerder van NENT. "Dit is een extra manier om te genieten van onze exclusieve F1-verslaggeving. Het kanaal is uitsluitend gericht op de Formule 1. Alle andere programma's van Viaplay zijn altijd te vinden in onze streaming-app."

Ziggo-kanaal 200

NENT zegt zelf nog niet om welke providers het gaat, maar Ziggo maakte het nieuwe kanaal al bekend. "In de raceweekenden worden kwalificaties, wedstrijden en studio-programma's van de Formule 1 tijdelijk uitgezonden op het lineaire kanaal 200", laat Ziggo weten. "Doordeweeks en in weekenden zonder races zijn er op dit kanaal onder andere herhalingen te zien."

Het kanaal is alleen beschikbaar voor klanten die via Ziggo een abonnement op Viaplay afnemen en een mediabox of CI+ Module hebben.

KPN-kanaal 225

KPN zegt dat er in een testfase vandaag een kanaal 'te vroeg is opengezet voor klanten'. "Dat had nog niet mogen gebeuren en inmiddels is zender 225 weer op zwart gezet", aldus een woordvoerder. KPN zegt met Viaplay in gesprek te zijn 'om te kijken naar verschillende manieren om onze klanten zo goed mogelijk van content te kunnen voorzien'.

Delta en Caiway gaan Viaplay ook aanbieden. T-Mobile is volgens een woordvoerder nog in gesprek met Viaplay over 'de beste mogelijke ervaring', waaronder 'een mogelijk lineair tv-kanaal'. 

Concurrentiestrijd

De populariteit van de Formule 1 heeft geleid tot een concurrentiestrijd tussen de Nederlandse providers. Ziggo, KPN en T-Mobile geven hun klanten de eerste maanden korting op Viaplay. KPN biedt nieuwe klanten die naar het bedrijf overstappen de dienst tijdelijk gratis aan.

De NOS zendt overigens de Grand Prix van Zandvoort ook live uit. Op de Duitse RTL-zender zijn komend seizoen vier F1-races te bekijken: Zandvoort, Imola (Italië), Silverstone (Verenigd Koninkrijk) en Interlagos (Brazilië). 

Apps

Ziggo gaat Viaplay vanaf 1 maart ook aanbieden via een app op de eigen Mediabox Next. KPN werkt intussen nog aan een Viaplay-app voor zijn Experia Box. De streamingdienst heeft zelf ook apps voor smart-tv's, Chromecast en mobiele apparaten.

Behalve bij Viaplay zijn de live-uitzendingen van de Formule 1 ook te bekijken bij F1 TV Pro, de eigen streamingdienst van de F1.

Luister ook de Bright Podcast: