© ESA

Nog 37 Nederlanders maken kans om astronaut te worden
Afvalrace voor ESA-astronauten

Nog 37 Nederlanders maken kans om astronaut te worden

10-02-2022 18:12 Laatste update: 22-11-2022 08:00

Twintig mannen en zeventien vrouwen uit Nederland maken nog kans om astronaut te worden. Ze kwamen door de selectieronde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

In totaal zijn 1361 mensen nog in de race om astronaut te worden, maakte de ESA bekend. Bijna duizend Nederlanders hadden zich aangemeld.

De ESA wil in oktober de namen van de nieuwe astronauten onthullen. Zij gaan naar het internationale ruimtestation ISS, en misschien ooit naar een nieuw ruimtestation rond de maan.

Bij de vorige selectieronde, in 2008, waren er in totaal 8413 aanmeldingen. Onder hen waren meer dan tweehonderd Nederlanders. Zes mensen kwamen door de selectie en werden aangenomen: een Italiaan en een Italiaanse, een Duitser, een Brit, een Fransman en een Deen. Die zijn in de afgelopen jaren allemaal naar het internationale ruimtestation ISS gegaan.

Parastronauten

De ESA zoekt ook astronauten met een lichte lichamelijke handicap. Het gaat bijvoorbeeld om mensen bij wie het ene been aanzienlijk korter is dan het andere been, mensen die een onderbeen missen en om mensen die korter dan 1,30 meter zijn. Zij kunnen 'parastronaut' worden.

Uit die groep kwamen 257 aanmeldingen, onder wie dertien Nederlanders. Van hen zijn in totaal 27 nog in de race. Het is niet bekend of onder hen ook Nederlanders zijn.

Nederlanders in de ruimte

Tot nu toe zijn vier geboren Nederlanders in de ruimte geweest. Lodewijk van den Berg uit het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil was de eerste. Hij vloog begin 1985 met de spaceshuttle Challenger. Van den Berg deed dat nadat hij was genaturaliseerd tot Amerikaan.

Wubbo Ockels was de eerste Nederlandse burger in een baan rond de aarde. Hij ging eind 1985 naar de ruimte, ook in de Challenger. André Kuipers is de meest ervaren Nederlandse astronaut. Hij ging in april 2004 anderhalve week naar het ruimtestation ISS. Daar verbleef hij ook van december 2011 tot juli 2012.

De toen 18-jarige Oliver Daemen uit Oisterwijk kwam vorig jaar net buiten de dampkring, als toerist aan boord van een commerciële ruimtevlucht.

Ruimtetoerisme komt op gang: