'Contract Joe Rogan met Spotify is 200 miljoen dollar waard'
Joe Rogans loonbriefje

'Contract Joe Rogan met Spotify is 200 miljoen dollar waard'

18-02-2022 10:39 Laatste update: 10:52

De deal die Joe Rogan sloot met Spotify zou 200 miljoen dollar waard zijn. Dat is twee keer zoveel als werd aangenomen. Met het contract heeft Spotify drieënhalf jaar exclusieve rechten voor de omstreden podcast.

The New York Times meldt het bedrag van 200 miljoen dollar. Eerst werd gedacht dat Spotify zo’n 100 miljoen dollar betaalde toen het de rechten voor de podcast van Joe Rogan in mei 2020 kocht.  

Volgens de New York Times beweren 'twee mensen die details over de transactie weten' dat de deal zo’n 200 miljoen dollar waard was. Spotify zelf heeft nog niet gereageerd.

Opvallend is dat Spotify evenveel betaalde voor de podcast van Rogan als voor volledige bedrijven. In 2019 kocht het bedrijf bijvoorbeeld Gimlet, een podcaststudio uit New York, voor zo’n 200 miljoen. Spotify kocht ook The Ringer, een mediabedrijf dat zich voornamelijk op sport richt, voor zo’n 196 miljoen. 

Controversie rond misinformatie

De podcast van Rogan lag vorige maand onder vuur nadat een gast misinformatie over het coronavirus verspreidde. Viroloog Dr. Robert Malone beweerde toen onder andere dat hij de uitvinder is van de mRNA-technologie die door een aantal coronavaccins wordt gebruikt. De viroloog zei ook dat die vaccins niet werken, maar dat mensen erin geloven door een 'massale psychose'. 

Nadat de podcast online verscheen, schreven honderden artsen en wetenschappers een open brief aan Spotify. Ze wilden dat het bedrijf de aflevering offline zou halen, omdat het 'misleidende medische informatie' zou verspreiden. Ook haalden sommige muzikanten, onder wie Neil Young, hun muziek offline uit protest.

Spotify nam na de ophef enkele maatregelen om misinformatie aan banden te leggen. Mensen die podcasts over het coronavirus beluisteren, zullen worden doorverwezen naar een 'speciale Covid-19-hub'. 

De misinformatie was niet de enige reden dat Rogan in het nieuws kwam. Spotify verwijderde eerder deze maand ook zo'n 70 afleveringen van de podcast omdat Rogan racistische uitspraken zou hebben gedaan. De podcaster verontschuldigde zich later voor de oude uitspraken op Instagram.

Populairste podcast ter wereld

De podcast van Joe Rogan is met zo’n 11 miljoen luisteraars per aflevering de populairste podcast in de wereld. Tijdens de podcast praat Rogan met gasten uit alle hoeken van de samenleving, zoals topsporters, comedians en Elon Musk

Tijdens de afleveringen wordt geen enkel onderwerp gemeden. Rogan praat vaak over druggebruik, chimpansees, jagen, zijn rendierdieet en het coronavirus. Daarbij zegt Rogan dat hij vaak zonder echt plan aan een podcast begint. Het is volgens hem juist door die formule dat de podcast zo populair werd, maar het zorgt er ook voor dat gasten ook desinformatie kunnen verkondigen.

Daniel Ek, de oprichter van Spotify, veroordeelde vorige week de misinformatie en de racistische uitspraken van Rogan. Ek vindt echter ook dat Rogan het zwijgen opleggen 'niet de oplossing is'.

Bekijk ook: