Elon Musk helpt Oekraïne met satelliet-internet Starlink
Satelliet-internet

Elon Musk helpt Oekraïne met satelliet-internet Starlink

27-02-2022 05:34 Laatste update: 08:24

SpaceX-baas Elon Musk zegt dat de internetdiensten van het satellietnetwerk Starlink nu zijn ingeschakeld voor Oekraïne. Ook stuurt Musk schotel-antennes naar het door Rusland binnengevallen land.

Dat zegt Musk, nadat de Oekraïense vicepremier Mychajlo Fjodorov hem om hulp had gevraagd.

Volgens Oekraïne zijn de internetdiensten op verschillende plaatsen in het land verstoord door de Russische invasie. Met name in het oosten en westen van het land, waar hevig gevochten wordt, zijn er regelmatig problemen met de verbinding.

"Terwijl u Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten", schreef vicepremier Fjodorov via Twitter aan Musk. "We vragen u Oekraïne te voorzien van Starlink-stations en verstandige Russen aan te spreken om op te staan." Musk reageerde daarop dat Starlink "nu actief is Oekraïne". "Meer ontvangers zijn onderweg."

Duizenden internetsatellieten

Met Starlink wil SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, uiteindelijk wereldwijd internet aanbieden via een constellatie van duizenden satellieten. Door het gebruik van satellieten zouden klanten uiteindelijk altijd en overal toegang moeten krijgen tot internet, zelfs in het midden van de oceaan of in de woestijn. 

Sinds de eerste lancering in 2019 zijn er intussen zo'n 2000 satellieten in een baan rond de aarde gebracht. SpaceX plant dat uiteindelijk nog op te schalen naar minstens 12.000 en misschien zelfs tot 42.000. 

De Starlink-dienst is sinds vorig jaar in de eerste landen actief, waaronder ook in Nederland

Getest: satelliet-internet Starlink