Tesla biedt superchargers gratis aan in buurlanden Oekraïne
Gratis auto's opladen

Tesla biedt superchargers gratis aan in buurlanden Oekraïne

28-02-2022 15:52 Laatste update: 15:52

Autofabrikant Tesla biedt vanaf vandaag gratis opladen met zijn superchargers aan nabij de grens met Oekraïne. De gratis laadbeurten worden ook aangeboden aan eigenaars van andere elektrische auto's.

Tesla Superchargers dicht bij de grens met Oekraïne in Polen, Hongarije en Slowakije zijn vanaf vandaag gratis voor iedere gebruiker van elektrische auto's. Dat blijkt uit een email die Tesla gisteren naar Tesla-eigenaren stuurde. Volgens de mail wordt dat gedaan zodat gebruikers op een veilige plaats kunnen geraken.

Tesla zegt dat het begint met superchargers op vier locaties, maar uit het taalgebruik van de autofabrikant zouden daar mogelijk nog locaties bij kunnen komen.

De aankondiging komt er slechts enkele weken nadat Tesla zijn snellaadnetwerk in Nederland (tegen betaling) beschikbaar maakte voor auto’s van andere merken. Ook in Frankrijk en Noorwegen werd die functionaliteit al getest. 

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf tijdens een humanitaire ramp probeert mee te helpen. Zo bood Tesla in juli al gratis snelladen aan in alle gebieden die door de overstromingen werden getroffen in Nederland, België en Duitsland. Toen konden enkel Tesla-eigenaren gebruikmaken van de dienst.

Ook in gebieden die door orkanen worden getroffen in de VS biedt Tesla regelmatig de Superchargers gratis aan. 

Starlink nu ook in Oekraïne

Tesla is overigens niet het enige bedrijf van Elon Musk dat de laatste dagen zijn hulp aanbood aan Oekraïne. Starlink, het satellietnetwerk van Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft zaterdag zijn internetdiensten beschikbaar gemaakt in het land. Ook stuurt Starlink satellietschotels naar Oekraïne. 

Musk beantwoordt daarmee de vraag van de Oekraïense vicepremier Mychajlo Fjodorov om hulp te bieden. "Terwijl u Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten,” schreef Fjodorov aan Musk.

Bekijk ook: