Oekraïne doet oproep aan IT'ers: vecht mee aan het cyberfront
Cyberoorlog

Oekraïne doet oproep aan IT'ers: vecht mee aan het cyberfront

27-02-2022 06:26 Laatste update: 06:40

De Oekraïense vicepremier Michailo Fedorov heeft aangekondigd dat het land een nieuw cyberleger heeft gevormd. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via chatdienst Telegram.

Via een speciaal Telegram-kanaal moet het nieuwe IT-leger DDoS-aanvallen op belangrijke Russische websites coördineren. Op het kanaal hebben zich inmiddels meer dan 100.000 mensen aangemeld.

"Voor iedereen zal er wel iets te doen zijn. We gaan door met het gevecht aan het cyberfront. De eerste opdracht op het kanaal is voor de cyberspecialisten", aldus Fedorov.

Gazprom en Lukoil

Op het Telegram-kanaal staan onder meer de namen van Russische bedrijven die grotendeels in staatshanden zijn, zoals Gazprom en Lukoil. Ook meerdere banken en overheidswebsites zijn aangemerkt als doelwitten.

Het IT-leger wordt ook opgeroepen klachten in te dienen over YouTube-kanalen van Russische media die "openlijk liegen over de oorlog in Oekraïne". Zaterdag nam YouTube al maatregelen tegen enkele grote YouTube-kanalen van Russische staatsmedia, die nu geen geld meer kunnen verdienen.

Wiper

Afgelopen week werd in Oekraïne een nieuw computervirus ontdekt, dat is gemaakt om computers digitaal te slopen. De destructieve 'wiper' richt zich op Oekraïense overheden en financiële instellingen. De aanvallers zaten volgens cybersecuritybedrijven ESET en Symantec al maanden in de netwerken van de getroffen Oekraïense organisaties.

De wiperaanval volgde nadat eerder deze maand Oekraïense overheidswebsites werden aangevallen, waardoor ze tijdelijk offline gingen.

Anonymous

De hackersgroep Anonymous zette donderdag de tegenaanval in en voert continu cyberaanvallen uit op Russische overheden en staatsmedia. Zo werden dit weekend de websites van het Kremlin en de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië offline gehaald.

Apple en PayPal

Vicepremier Fedorov riep vrijdag Apple op om de verkoop van producten in Rusland stop te zetten. Daarnaast wil hij ook dat Apple de Russische App Store sluit.

Fedorov heeft ook de CEO's van betaaldienst PayPal en chatdienst Viber gevraagd hun diensten in Rusland te blokkeren. Daarmee hoopt de Oekraïense bewindsman een signaal af te geven aan de Russische bevolking. "Jongeren en weldenkende Russen, jullie kunnen maar beter wakker worden!"