TikTok in oorlogstijd: vloek of zegen?
Bright Podcast ?

TikTok in oorlogstijd: vloek of zegen?

02-03-2022 16:44 Laatste update: 06-03-2022 19:40

De oorlog in Oekraïne dwingt techbedrijven stelling te nemen en toont de vele zwakke kanten van social media. Maar juist op die sociale media gloort ook wat hoop.

Luister op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Net als vrijwel al het nieuws draait het ook in de tech-wereld de afgelopen dagen vooral om de oorlog in Oekraïne. Destructieve Malware, de acties van hackerscollectief Anonymous, het blokkeren van Russische staatsmedia, het uitzetten van functies in Google Maps, een verkoopstop van Apple-producten in Rusland. Het nieuws volgt elkaar snel op en dat zal nog wel even zo blijven. Daarom zoomen we in de aflevering van vandaag in op de rol van sociale media in deze oorlog, met TikTok in het bijzonder. Want dit nieuwste en snelst groeiende sociale medium leent zich met zijn focus op video bij uitstek voor de oorlog. Dat heeft een hoop negatieve kanten, maar misschien een gouden randje.

Volg deze podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.

Tips en links uit deze aflevering:

Game: Monument Valley 2+: één van de meest besproken en best gewaardeerde mobiele games komt naar Apple Arcade. Vanaf 11 maart is de game onderdeel van de gamedienst van Apple: speelbaar op alle platforms en uitgebreid met het nieuwe hoofdstuk 'The Lost Forest'. Apple Arcade kost 5 euro per maand.

Serie: Peaky Blinders seizoen 6 is van start gegaan bij de BBC. Verwacht wordt dat het nieuwste seizoen van de hitserie vanaf april op Netflix is te zien. En dat is niet alles: bedenker Steven Knight heeft wel laten dat er nog een Peaky Blinders film zal verschijnen.

Video en artikel: OSINT oftewel open-source intelligence. Hoe kan je zelf uitzoeken of video's en foto's uit oorlogsgebieden echt of nep zijn? Deze methode wordt toegepast door journalisten en onafhankelijke online speurneuzen, en is nu relevanter dan ooit. Journalist en OSINT-expert Thomas van Linge legt in deze video uit hoe je ziet of oorlogsfilmpjes echt of nep zijn. In dit artikel lees je er meer over.

TikTok: De Engelse tuinman die zijn hulptocht naar Oekraïne via TikTok vastlegt.

Twitter: OSINT-collectief Bellingcat raadt deze Twitterlijst aan. Alleen betrouwbare accounts met geverifieerde informatie, geen onzin.

In de Bright Podcast bespreken we elke week de belangrijkste ontwikkelingen in de tech-wereld, aangevuld met tips.

Volg de podcast op: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19 of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.