Microsoft: hackers vielen ruim 20 Oekraïense overheden en banken aan
Cyberoorlog

Microsoft: hackers vielen ruim 20 Oekraïense overheden en banken aan

04-03-2022 16:46 Laatste update: 17:05

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Microsoft opgetreden tegen cyberaanvallen op meer dan 20 Oekraïense overheden, IT-organisaties en financiële instellingen.

Microsoft zegt de autoriteiten in Oekraïne pro-actief te helpen met de verdediging tegen de 'destructieve of ontwrichtende' acties tegen Oekraïense instanties. Het Amerikaanse bedrijf zag ook cyberaanvallen op bedrijven in het land. Microsoft zegt dat een 'grote Oekraïense omroep' een van de doelwitten van de hackers was, maar noemt verder geen namen van de getroffen instanties.

Microsoft zegt ook organisaties die hulp verlenen aan de Oekraïense vluchtelingen bij te staan. Ook deze NGO's en overheden worden door hackers aangevallen.

Verkoop Microsoft in Rusland stopgezet

Microsoft maakte vandaag ook bekend te stoppen met de verkoop van producten en diensten in Rusland. Het is daarmee een van de vele techbedrijven dat afstand neemt van Rusland na de invasie in Oekraïne.

Naast het stopzetten van de verkoop staakt Microsoft ook andere activiteiten Rusland. Dat gebeurt volgens het bedrijf in overeenstemming met de sancties van westerse landen. "We zullen aanvullende stappen ondernemen naarmate de situatie zich verder ontwikkelt."

"Net als de rest van de wereld zijn we geschokt, boos en bedroefd door de beelden en het nieuws uit de oorlog in Oekraïne en veroordelen we deze ongerechtvaardigde, niet-uitgelokte en onwettige invasie door Rusland", zegt Microsoft-topman Brad Smith.

Google stopt verkoop advertenties

Google en YouTube stopten vrijdag met het verkopen van advertenties in Rusland. Ook Twitter en Snap namen al soortgelijke stappen vanwege de oorlog in Oekraïne. "Gezien de buitengewone omstandigheden zetten we Google Ads tijdelijk stop in Rusland", liet Google weten

Google had het Russische staatsmedia al onmogelijk gemaakt om advertenties te kopen of verkopen. In samenspraak met de Oekraïense autoriteiten werden ook meerdere functies van Google Maps in Oekraïne uitgeschakeld. Live-verkeersinformatie en gegevens over de drukte op locaties zouden burgers in gevaar kunnen brengen.

Eerder deze week eiste de Russische toezichthouder Roskomnadzor dat Google zou stoppen met het tonen van advertenties met daarin de aantallen gesneuvelde Russische soldaten en Oekraïense slachtoffers.

Airbnb, Intel en Apple

Verhuurplatform Airbnb maakte vandaag bekend dat het voorlopig al zijn activiteiten opschort in Rusland. De Amerikaanse chipfabrikant Intel verkoopt voorlopig geen producten meer in zowel Rusland als Wit-Rusland.

Eerder deze week stopte Apple al met de productverkoop in Rusland. Computerfabrikant Dell nam eenzelfde stap. Apple beperkt ook het gebruik van betaaldienst Apple Pay in het land.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: