Chiptekort? Smokkelaar gepakt met 160 chips op zijn lichaam
Chipsmokkelaars

Chiptekort? Smokkelaar gepakt met 160 chips op zijn lichaam

15-03-2022 10:57 Laatste update: 10:57

Een Chinese man is opgepakt nadat hij China probeerde binnen te komen met 160 chips van Intel op zijn lichaam. De Chinese douane zei ook dat de man 16 smartphones probeerde binnen te smokkelen.

Het nieuws is gedeeld op de Weibo-pagina van de Chinese douane. Toen een man bij de grensovergang tussen China en Macau in Zhuhai door de poort 'geen aangiftes' liep, merkten grenswachters dat zijn loophouding vreemd was. Na een inspectie bleek de man zo’n 160 CPU’s en 16 smartphones op zijn lichaam vast te hebben gemaakt.

Het gaat voornamelijk om CPU’s van Intels elfde generatie en de nieuwste Alder Lake-modellen van de twaalfde generatie. Het is niet bekend wat voor smartphones de man bij zich had. In totaal zouden de chips en smartphones zo’n 50.000 dollar waard zijn.

Geen recordaantal

Het is niet de eerste keer dat deze smokkeltactiek wordt geprobeerd in het land. Vorig jaar werd een Chinese man gevat die maar liefst 256 processoren had vastgemaakt op zijn lichaam. 

Chinese smokkelaars proberen ook op grotere schaal chips het land in te krijgen. Eind vorige week werd bijvoorbeeld nog een lading grafische kaarten van AMD ter waarde van 3 miljoen dollar in beslag genomen. Die zouden opzettelijk fout zijn gelabeld om de importbelasting te verlagen.

Wereldwijd chiptekort

Sinds 2020 kampt de wereld met een tekort aan chips. Dat zou voornamelijk worden veroorzaakt door beperkingen in de productiecapaciteit, gekoppeld aan een hogere vraag. Ook de coronapandemie zou knelpunten in de toeleveringsketen hebben veroorzaakt. 

Door het tekort moesten sommige autofabrikanten vorig jaar zelfs tijdelijk het werk stopzetten. Anderen zouden auto’s leveren met minder functionaliteiten zoals usb-poorten. 

Door de oorlog in Oekraïne dreigt het tekort nog erger te worden. Een aantal belangrijke grondstoffen, zoals neon en palladium, komen uit Rusland en Oekraïne

Bekijk ook: