© Gemeente Zeewolde

Eerste Kamer stemt over mogelijke bouwstop Meta-datacenter in Zeewolde

Impressie van het datacenter in Zeewolde.

Omstreden besluit

Eerste Kamer stemt over mogelijke bouwstop Meta-datacenter in Zeewolde

16-03-2022 10:56 Laatste update: 11:45

De komst van het omstreden datacenter van Meta in Zeewolde staat op de tocht. De Eerste Kamer gaat volgende week stemmen over het stopzetten van de voorbereidingen van de bouw van het mega-datacenter, dat het grootste van Nederland moet worden.

Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad van Zeewolde voor de komst van een mega-datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta, ondanks weerstand uit de gemeente zelf en vanuit de landelijke politiek. Kort na die stemming zei de Eerste Kamer al dat het kabinet tijdelijk geen grond meer moest verkopen voor zulke grootschalige datacenters.

Ook zijn in het nieuwe regeerakkoord van kabinet Rutte IV strengere regels opgenomen om de komst van zulke 'hyperscale-datacenters' te beteugelen.

Die stappen komen allemaal te laat voor Zeewolde, maar de Eerste Kamer ziet toch nog kans om de bouw te stoppen. Op 22 maart stemt de Eerste Kamer op een motie om 'een pas op de plaats te maken in de voorbereidingen van de bouw' van het Meta-datacenter. De motie werd ingediend door Partij voor de Dieren-senator Niko Koffeman en kreeg steun van de SP, de Onafhankelijke Senaatsfractie en Fractie Nanninga.

De Jonge: 'Komst nog geen gelopen race'

Koffeman zei eerder al dat het kabinet de bouw van het datacenter in Zeewolde moet stoppen, in een interpellatie van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Minister De Jonge herhaalde dinsdag dat hij 'op dit moment geen juridische mogelijkheden heeft om het bestemmingsplan ongedaan te maken'.

De minister werkt aan een 'steviger wettelijk kader' om zulke datacenters in de toekomst wel strenger aan te kunnen pakken. "Maar het aangescherpte beleid kan niet met terugwerkende kracht toegepast worden", aldus De Jonge. Wel zegt de minister dat de komst van het datacenter in Zeewolde wat hem betreft nog geen gelopen race is.

Bezwaren

Eerder was er ook al veel gedoe over de bouw van een datacenter van Microsoft in Noord-Holland. De provincie zette daar vorig jaar een streep door.

Tegenstanders maken zich zorgen over hoeveel energie en water een mega-datacenter verbruikt en wat er met de restwarmte gebeurt. Die kan schadelijk zijn voor het milieu en de omliggende natuur. Ook zou er volgens tegenstanders waardevolle landbouwgrond verloren gaan door de datacenters en steken de enorme panden af in het landschap. 

Datacenters in de polder: wat zijn de bezwaren?