© Eyes on Ukraine

oorlog oekraine drones eyes on ukraine journalisten bright podcast
Bright Podcast ?

Met drones filmen in Oekraïne: cruciaal maar ook gevaarlijk?

24 maart om 17:00
Laatste update: 24 maart om 17:24

Drones zijn erg belangrijk om beelden te filmen van wat er in Oekraïne precies gebeurt. Een groep Nederlanders heeft al 188 drones aan journalisten en burgers in Oekraïne gegeven en helpt mee om ze veilig in gebruik te maken. We spraken met twee leden van de actiegroep Eyes on Ukraine.

Luister op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Eerlijke, open informatie is van cruciaal belang tijdens een oorlog. Nepnieuws, desinformatie en gemanipuleerd nieuws liggen op de loer. Maar nieuwsgaring in oorlogsgebied is ook levensgevaarlijk. Drones zijn dan een uitkomst, maar hoe komen journalisten in Oekraïne aan genoeg drones? De actiegroep Eyes on Ukraine zamelt geld in, koopt daar drones van, zorgt dat ze niet te detecteren zijn en rijdt ze eigenhandig naar Oekraïne.

In deze podcast spreken we met Farid Bekirov⁩ en Winfried Rijssenbeek van Eyes on Ukraine. Bekirov⁩ heeft onlangs zelf 188 drones in Oekraïne afgeleverd. Binnenkort wil de groep ook Starlink-ontvangers meenemen waarmee Oekraïners via satelliet online blijven als de normale telecomnetwerken uitvallen.

Volg deze podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.

Tips uit deze aflevering:

Backup-project: SUCHO: Saving Ukrainian Cultural Heritage Online. Honderden vrijwilligers maken sinds de Russische inval in Oekraïne backups van websites van musea, archieven en cultuurinstellingen in het land. De teller staat inmiddels op ruim 2300 sites. Sommige van die sites zijn inmiddels al offline, dus de backups kwamen net op tijd. Zelf meedoen kan.

Serie: Band of Brothers. Een klassieker van HBO: een oorlogsserie van geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks over een specifieke groep Amerikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Begint vlak voor D-Day en gaat via Frankrijk, België en Nederland naar Duitsland. Een waargebeurd verhaal, een spannende serie en nu helaas weer actueel. Ook nu weer strijden jonge mannen voor vrede en vrijheid, iets waarvan je na deze serie denkt: dit nooit weer.

Videoreportage: Harm zocht uit waarom de zelfrijdende auto nog steeds niet in Nederland rondrijdt. Zelfs wereldwijd is de auto zonder chauffeur nog maar op een paar plekken in actie te zien. Waarom is dat, en hoe lang moeten we nog wachten?

App/site: JustWatch laat zien welke film of serie bij welke dienst te zien is. Handig, want veel films of series springen nog weleens van de ene naar de andere streamer.

In de Bright Podcast bespreken we elke week de belangrijkste ontwikkelingen in de tech-wereld, aangevuld met tips.

Volg de podcast op: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19 of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.