Apple stuurt ACM aanpassingen App Store na 50 miljoen dwangsom
'Positief over aanpassingen'

Apple stuurt ACM aanpassingen App Store na 50 miljoen dwangsom

28-03-2022 15:26 Laatste update: 29-03-2022 05:55

De Nederlandse toezichthouder ACM heeft Apple 50 miljoen euro aan dwangsommen opgelegd na het niet aanpassen van het App Store-beleid. Zondagavond heeft Apple de ACM echter nieuwe voorwaarden voor datingapps gestuurd. De toezichthouder bestudeert die nog, maar zegt alvast er 'positief' over te zijn.

Het conflict tussen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Apple draait om de betaalmethoden in de App Store. Apple verplicht voor digitale aankopen binnen apps zijn eigen betaalsysteem, de ACM wil dat Apple ook externe betaalmethoden toestaat. Dat is nog niet gebeurd op de manier waarop de ACM het wilde, en dus legde de toezichthouder tien weken op rij een dwangsom van 5 miljoen euro op. Het plafond van de huidige maatregel is nu bereikt: 50 miljoen euro.

Nieuw voorstel van Apple

Apple heeft zondagavond echter een nieuw voorstel ingediend bij de ACM. "De ACM is positief over de stap die Apple nu zet. Het aangepaste voorstel moet leiden tot definitieve voorwaarden voor datingapp-aanbieders die gebruik willen maken van de App Store", stelt de ACM. Het nieuwe voorstel van Apple wordt bestudeerd door de ACM en voorgelegd aan de makers van datingapps.

Daarna komt de ACM met het oordeel of de voorwaarden nu wel voldoen aan de eisen. De boete van 50 miljoen moet Apple sowieso betalen. Als de nieuwe voorwaarden nog steeds niet aan de eisen voldoen, kan de ACM een nieuwe last opleggen met een hogere dwangsom, om 'Apple te stimuleren om aan de last te voldoen'.

Apple moet 50 miljoen betalen

Het gaat in dit geval gaat specifiek om betalingen in apps voor dating: die groep appmakers had bij de ACM geklaagd over de verplichting van Apple. Het verbod op externe betaalmethoden in de App Store is al jaren een heet hangijzer. Appmakers die het systeem van Apple gebruiken moeten tot 30 procent van de inkomsten afdragen aan Apple. Fortnite-maker Epic startte daar al een rechtszaak om – die het verloor – en Spotify klaagde bij de Europese Commissie, met succes.

De ACM maande Apple eind vorig jaar al om zijn 'onredelijke' App Store-voorwaarden aan te passen. Het bedrijf kwam met een wijziging in de betaalmogelijkheden van de App Store, maar die stappen waren volgens de ACM onvoldoende en het oordeel 'onredelijk' bleef staan.

Apple laat makers van datingapps in Nederland namelijk wel een externe betaalmethode toevoegen, maar op een omslachtige, tamelijk klantonvriendelijke manier. Bovendien blijven appmakers hun inkomsten afdragen: 27 in plaats van 30 procent en de bewijslast ligt bij de appmaker.

Veel hogere boetes later dit jaar mogelijk

Vorige week stemden de Europese Commissie en het Europees Parlement in met de inhoud van de Digital Markets Act (DMA). Dat nieuwe wettenpakket gaat vermoedelijk vanaf oktober gelden en moet toezichthouders als de ACM meer kracht geven om techreuzen als Apple aan te pakken. Vooral de boete kan dan veel hoger worden: 10 procent van de jaaromzet, 20 procent bij herhaaldelijk overtreden.

Ter vergelijking: 50 miljoen euro is veel geld, maar voor Apple is het 0,013 procent van zijn jaaromzet van ruim 365 miljard dollar in 2021. Dat is hetzelfde als een boete van 5 euro op een modaal jaarinkomen van 36.500 euro.