NFT"s

Politie legt voor het eerst beslag op NFT’s

30 maart 2022 om 08:44
Laatste update: 30 maart 2022 om 08:44

Voor het eerst heeft een Nederlandse opsporingsdienst beslag gelegd op NFT's, non-fungible tokens. De politie in Oost-Nederland nam 'meerdere' NFT's in beslag in een onderzoek naar de verkoop van privégegevens.

"Doordat NFT’s een waarde vertegenwoordigen, kunnen ze daarmee als opbrengst van strafbare feiten worden afgepakt, zoals normaliter bijvoorbeeld gebeurt met dure auto’s of grote sommen cashgeld", zegt de politie.

NFT’s zijn een soort digitaal certificaat van echtheid. Met behulp van blockchain-technologie bewijst een NFT dat iemand de eigenaar van een digitaal object is. De technologie werd vorig jaar populair om het eigenaarschap van digitale kunstwerken aan te tonen, hoewel sommige bedrijven al praktischere toepassingen hebben gevonden.

In het onderzoek naar de handel in privégegevens zijn eerder deze maand twee mannen opgepakt: een 23-jarige man uit Weesp en een 19-jarige man uit Hilversum.

De politie zegt in onderzoeken naar cybercrime steeds vaker beslag te leggen op cryptovaluta. "Dit is de eerste keer dat er door een Nederlandse opsporingsdienst beslag is gelegd op NFT’s."

Hoeveel de in beslag genomen NFT's naar schatting waard zijn, heeft de politie niet bekendgemaakt.

Luister ook:

Zo werken NFT's: