Jack Dorsey Twitter internet web2.0 web3 sociale media
Toekomst van internet

Twitter-oprichter Jack Dorsey heeft spijt van rol in centralisering internet

4 april 2022 om 09:39
Laatste update: 4 april 2022 om 09:45

Jack Dorsey, ex-ceo en mede-oprichter van Twitter, zegt spijt te hebben over zijn rol in de creatie van een gecentraliseerd internet. Hij zegt eraan te werken om de volgende generatie van internet weer decentraal te maken.

De ondernemer zegt in een tweet dat de centralisatie het internet 'echt beschadigd' heeft. "Ik realiseer me dat het deels mijn schuld is en ik betreur het." Hij vindt dat 'de dagen van usenet, IRC-chatkanalen en email (met PGP) geweldig waren'.

Met centralisatie bedoelt Dorsey dat een klein aantal grote bedrijven, zoals Meta, Google en Twitter, het internet domineren. Gebruikers hebben daarbij weinig keuze behalve hun diensten te gebruiken. 

Dorsey wil er nu alles aan doen om een decentrale versie van het internet te bouwen. Gebruikers moeten daarbij weer meer 'macht' in handen krijgen.

Bluesky

Toen hij nog ceo van Twitter was, financierde Dorsey het project Bluesky, een decentraal systeem dat gebruikers zou moeten toelaten om hun eigen socialmediaplatform te creëren. Dat project bevindt zich momenteel nog in de onderzoeksfase.

Verder veranderde hij vorig jaar de naam van betaalbedrijf ‘Square’ naar ‘Block’, een verwijzing naar de blockchain. Het bedrijf zou zich sinds de naamsverandering voornamelijk richten op de ontwikkeling van manieren om 'decentrale financiële producten' aan te bieden. Dorsey is al langer een bekende voorstander van Bitcoin.

Geen fan van ‘Web3’

Hoewel Dorsey een grote voorstander is van een decentraal internet, heeft hij toch wat kritiek op het zogenaamde 'Web3. Dat is een overkoepelende term voor een decentraal model van internet, waarbij blockchain-technologie een grote rol moet gaan spelen.

In een antwoord op de tweet waarin hij zijn spijt betuigt over het creëren van een centraal internet, zegt hij dat Web3 hetzelfde probleem zal opleveren als Web 2.0. In december vorig jaar tweette Dorsey zelfs dat de gebruikers niet de eigenaren zullen zijn bij Web3, maar de durfkapitalisten die erin investeren en hun partners. "Het is uiteindelijk een gecentraliseerde entiteit met een ander label."

Bekijk ook: