Amazon komt met satellietnetwerk: 83 raketlanceringen gepland
Rivaal voor Starlink van SpaceX

Amazon komt met satellietnetwerk: 83 raketlanceringen gepland

05-04-2022 13:17 Laatste update: 19:44

Amazon wil de komende vijf jaar met 83 raketlanceringen de meeste van 3236 geplande satellieten voor internet in een baan om de aarde brengen. Het nieuwe satellietnetwerk moet snel internet bieden op plekken waar dat nu nog niet kan.

Het satellietnetwerk genaamd Project Kuiper moet een concurrent worden voor het satelliet-internet Starlink van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Met Project Kuiper zegt Amazon snel internet te willen aanbieden aan onder andere 'huishoudens, scholen, ziekenhuizen, bedrijven, overheden en hulpdiensten' op locaties waar nu nog geen betrouwbare internetverbinding beschikbaar is.

De lanceringen worden gedaan door het Europese Arianespace, Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos en United Launch Alliance (ULA). Arianespace, een samenwerkingsverband van Airbus en het Franse ruimtevaartbedrijf Safran, neemt achttien lanceringen voor zijn rekening met de nieuwe Ariane 6-raket. 

ULA, waarin vliegtuigbouwer Boeing en Lockheed Martin samenwerken, gaat 38 keer Amazon-satellieten de ruimte in schieten met de Vulcan-raket. Ook die raket is nieuw en moet dit jaar voor het eerst vliegen.

Minstens 10 miljard dollar

Blue Origin werkt intussen verder aan zijn New Glenn-raket, waarvan de eerste lancering nog onduidelijk is. De startup van Bezos neemt twaalf lanceringen op zich, maar heeft een optie voor nog eens vijftien lanceringen.

Hoeveel Amazon uitgeeft aan Project Kuiper is niet bekendgemaakt. Een anonieme bestuurder van Amazon zegt tegen de Financial Times dat het "niet minder dan 10 miljard dollar" is. 

Overal internet via satelliet

Satellietnetwerken moeten overal op aarde zorgen voor snel internet, ook in afgelegen gebieden. Behalve SpaceX werkt ook het Britse bedrijf OneWeb al aan een netwerk van honderden satellieten om zo snel internet aan te kunnen bieden.

Ook de Europese Commissie wil een eigen satellietnetwerk lanceren. Dat satellietsysteem gaat in totaal zo'n 6 miljard euro kosten en moet volgens Brussel zorgen voor meer cyberveiligheid en stabiele internetverbindingen overal in Europa. 

Gerard Kuiper

Project Kuiper is vernoemd naar de Kuipergordel. Dat is een gordel van miljarden rots- en ijsblokken die voorbij de planeet Neptunus in een baan rond de zon draaien. Die gordel draagt de naam van de Nederlandse sterrenkundige Gerard Kuiper, die in 1951 beschreef dat de gordel zou moeten bestaan. Zijn gelijk kon begin jaren 90 worden aangetoond.

Getest: satelliet-internet van Starlink