Altijd bereikbaar

Android-telefoons kunnen volgend jaar verbinding met satellieten maken

2 september om 10:19
Laatste update: 2 september om 11:12

De volgende versie van Android krijgt ondersteuning voor satellietverbindingen, zegt een topman van Google. De uitspraak volgt nadat T-Mobile en SpaceX vorige week aankondigden om sms- en chatdiensten via de satelliet aan te bieden op plekken zonder mobiel bereik.

Google-topman Hiroshi Lockheimer meldt dat het bedrijf werkt aan een mogelijkheid voor Android-telefoons om 'verbinding te maken met satellieten'. Google werkt hiervoor samen met 'partners', maar Lockheimer zegt niet om welke bedrijven het gaat. Volgens de topman wordt de ondersteuning toegevoegd in Android 14, dat volgend jaar wordt verwacht.

Lockheimers aankondiging volgt een week nadat de Amerikaanse tak van T-Mobile en SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, een samenwerking bekendmaakten. De bedrijven gaan vanaf eind 2023 op locaties waar gebruikers geen mobiele dekking hebben de mogelijkheid bieden om via de satelliet sms'jes en chatberichten te versturen.

Nieuwe SpaceX-satellieten krijgen hiervoor grote antennes aan boord die gebruikmaken van de mobiele frequenties van T-Mobile. De satellietverbinding is erg langzaam, maar werkt wel op alle smartphones. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de huidige satellietdiensten waarvoor speciale dure satelliettelefoons nodig zijn.

Starlink en Amazon

T-Mobile en SpaceX willen later met de satellietverbindingen op smartphones ook bellen en mobiel internetten mogelijk maken. De bedrijven willen daarnaast samenwerken met andere providers om de dienst in andere landen aan te bieden. Ook willen ze deals sluiten met chatdiensten, zoals WhatsApp.

SpaceX biedt zijn Starlink-dienst al langer satellietinternet voor computers aan, waaronder in Nederland, maar daar zijn speciale schotelantennes voor nodig. Het bedrijf van Elon Musk is niet de enige partij die duizenden satellieten wil lanceren voor het wereldwijd aanbieden van internet. Onder andere Amazon en het Britse bedrijf OneWeb werken ook aan eigen satellietnetwerken voor het aanbieden van internet.

Mogelijk ook in de iPhone 14 

Apple zou volgens geruchten ook werken aan satellietondersteuning in nieuwe iPhones en Apple Watches, die vooral bedoeld zou zijn om in noodgevallen via satellieten een SOS-bericht te sturen naar hulpdiensten. Mogelijk zit die functionaliteit in de iPhone 14 en de Apple Watch Pro, die Apple volgende week zou presenteren.

Apple zou recent al een test met de hardware voor satellietcommunicatie hebben gedaan. Maar het is afwachten of de iPhone-maker de functie ook daadwerkelijk aankondigt, omdat het een samenwerking nodig heeft met een satellietaanbieder. 

Luister ook: